Andreu Van den Eynde, advocat d'Oriol Junqueras i Raül Romeva, s'ha convertit aquesta setmana en una de les dianes contra la qual apunten alguns dels testimonis a la sala del plens del Suprem. La raó és la presència l'1-O de l'advocat al col·legi Dolors Montserdà i la seva intervenció per a intermediar amb els agents. 

Aquest circumstància, que era coneguda, va aparèixer aquest dimarts al judici quan durant la declaració de l'agent 19196 del CNP, Van Den Eynde el va interrogar sobre les actuacions a aquell col·legi. "Sap perfectament com es produïen les actuacions. De fet, vostè va fer mediació", va replicar. Aquestes paraules han estat molt destacades per alguns mitjans de Madrid, que en algun cas han arribat a assegurar que un testimoni havia "desemmascarat" l'advocat de Junqueras.

El tema ha continuat en les declaracions d'avui, dimecres. L'inspector 88279, responsable de la intervenció al col·legi Dolors Monserdà ha explicat que quan van arribar a aquell centre hi havia molta gent asseguda o bloquejant l'accés per impedir l'actuació policial, tret d'un home que estava dret i es va dirigir a parlar amb ells. 

"Qui és?", pregunta el fiscal, Javier Zaragoza, coneixedor de la resposta. "És un lletrat de la defensa", respon el testimoni. I Zaragoza deixa uns instants de silenci. Els silencis també són importants en els interrogatoris. És com una manera de subratllar de color fluorescent alguna frase que s'acaba de pronunciar i que ha quedat allà penjada.

La narració del testimoni continua: "Es dirigeix a nosaltres, fa valer la seva condició de lletrat. Si no recordo malament ens mostra el carnet del Col·legi d'Advocats de Barcelona. Se li deixa llegir la interlocutòria", explica el policia.

Però el relat no és purament descriptiu. L'agent recorda que tenia obligació d'actuar amb diligència i dona a entendre que l'advocat entorpia aquella feina. "Es va tirar una bona estona amb la interlocutòria", retreu. I el fiscal segueix preguntant al respecte. "Es va fer etern. Li vaig dir que si us plau ens la tornés. Es va prendre el seu temps, ho va llegir sencer", afegeix.

Finalment, l'agent descriu com la interlocutòria és retornada i es reprén l'actuació. Però encara afegeix una nova intervenció de Van den Eynde quan arrenca l'actuació de la policia per apartar la gent que bloqueja la porta i el lletrat es torna a dirigir a un altre agent de la unitat d'intervenció per intentar aturar-ho. Aquesta nova interpel·lació és ja fer-ne un gra massa, a parer de l'agent 88279, que relata com va frenar l'advocat explicant al seu company: "Aquest senyor té les explicacions pertinents no ha de fer res aquí".

L'1-O membres del col·lectiu Drets van estar present en els diferents col·legis electorals per garantir que es respectaven els drets fonamentals dels ciutadans. És en aquesta dinàmica, que Van den Eynde es va trobar aquell matí a l'escola Dolors Montserdà amb la seva acreditació i vestit i corbata en ple diumenge. De fet, el lletrat en el moment en què la policia va posar en marxa el dispositiu i mentre un dels agents encara comprovava la seva acreditació, va rebre un cop de porra. Això, però, no s'ha explicat avui a la sala.