El Tribunal Suprem no posarà cap impediment a traslladar els presos a Catalunya. Els magistrats que els han jutjat tenen sobre la taula la petició d'Institucions Penitenciàries de posar en marxa la tornada a presons catalanes, i ara el tribunal ha d'informar si té cap diligència més per practicar que interessi que els presos es quedin a Madrid. Segons han confirmat fonts judicials a l'ACN, però, els magistrats donaran via lliure a Oriol Junqueras, Raül Romeva, Joaquim Forn, Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Cuixart per tornar a Lledoners (Bages); a Carme Forcadell per tornar a Mas d'Enric (Tarragonès), i a Dolors Bassa per tornar a Puig de les Basses (Alt Empordà). D'aquesta manera tots seran més a prop de les famílies i els advocats.

Després d'ingressar a presons madrilenyes l'octubre i el novembre del 2017, el juliol passat els nou presos van obtenir autorització per traslladar-se a Catalunya. Va coincidir amb el final de la instrucció, i en aquell moment va ser el jutge Pablo Llarena qui va donar llum verda a l'operació. La celebració del judici oral va obligar que a principis de febrer se'ls tornés a portar a Soto del Real i Alcalá-Meco. Ara, un cop celebrat el judici, els presos han demanat altre cop de tornar a Catalunya.

El següent pas ha estat que Institucions Penitenciàries informi el Suprem que els presos demanen tornar a les presons de Catalunya. Fonts jurídiques confirmen que, tot i que l'escrit està pendent de resoldre, no s'oposaran al trasllat a centres penitenciaris catalans.

Les mateixes fonts apunten, però, que encara estan pendents els escrits de llibertat que han demanat tots els presos (excepte Junqueras i Romeva) i que, per tant, "primer caldrà decidir si hi ha presos a traslladar o no".

Aquest, però, podria no ser l'últim trasllat dels presos, ja que el Suprem podria decidir tornar-los a Madrid per notificar-los la sentència, prevista per a la tardor.