El magistrat Pablo Llarena, que instrueix al Suprem la causa principal contra el referèndum de l'1 d'octubre i el procés, ha admès el Govern espanyol com a acusació en el procediment, han informat a Efe fonts jurídiques.

El Govern de Rajoy, a través de l'Advocacia de l'Estat, havia demanat ser part del procés judicial en considerar que l'Estat ha estat perjudicat per la malversació de cabals públics en la qual haurien incorregut els investigats. I el jutge ha admès aquesta personació, de manera que a partir d'ara l'acusació del Govern del PP se suma a la Fiscalia i a l'única acusació particular present en la causa fins al moment, la que exerceix el partit VOX.

Els serveis jurídics de l'Estat han demanat la seva presència en la causa com a acusació davant la sospita que s'hagin destinat diners públics a finançar el referèndum de l'1 d'octubre i les accions posteriors encaminades a la declaració unilateral d'independència.

Precisament aquest dijous s'ha conegut un informe de la Guàrdia Civil en el qual xifra en un milió d'euros els diners que la Generalitat va pagar a Unipost només per a l'enviament de cartes als membres electorals i per a targetes censals del referèndum. Un pagament que Unipost ha negat en un comunicat.

El jutge del 13 de Barcelona que investiga els preparatius i la celebració del referèndum considera "evident" que "tot o part" d'aquest procés es va pagar amb crèdits obtinguts a través del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA), atès que aquests constitueixen una partida important dels ingressos de la Generalitat.