El fiscal ha activat els mecanismes per revisar la presó preventiva del president d'Òmnium, Jordi Cuixart, i de l'expresident de l'ANC Jordi Sànchez, en cas que el tribunal no faci pública la sentència pel judici de l'1-O abans del proper dimecres, 16 d'octubre. Aquell dia es compleixen els dos anys de presó preventiva dels dos líders independentistes, el termini màxim que contempla la llei, per la qual cosa el tribunal hauria de dictar una pròrroga si vol continuar mantenint-los empresonats o bé deixar-los en llibertat.

El fiscal, que en el seu escrit recorda que la causa es troba ja jutjada i a l'espera de sentència, adverteix que "es vulneraria el dret a la llibertat personal en el supòsit de la permanència en presó provisional s'allargués més enllà del límit permès legalment sense que, amb caràcter previ, s'hagués dictat un acte en què de forma expressa es prorrogués la presó provisional".

Així mateix, tot i que admet que la llei no requereix expressament que la resolució de la pròrroga de la presó provisional s'acordi abans de l'expiració del termini inicial, ha subratllat que constitueix una "exigència lògica" que la decisió s'adopti dins dels terminis previstos.

Per aquesta raó, fonts de les defenses dels dos líders independentistes preveuen que seran convocats en els propers dies a una vista per abordar aquesta qüestió. Cuixart i Sànchez podrien seguir-la per videoconferència.

 

Les defenses dels dos presos tenen intenció d'aprofitar la vista per reclamar la seva posada en llibertat.

Precisament, la finalització del termini de dos anys que fixa la llei per a la presó preventiva és una de les raons que s'argumentava per subratllar la imminència de la sentència del judici, que per mantenir-se dins d'aquests marges, hauria de fer-se pública abans de dimecres.