Una de les preguntes que més s'ha repetit aquest matí de dilluns a les portes del Tribunal Suprem és "què farà Anna Gabriel?". L'altra, el punt de cuina en què es troba l'acord per a la investidura. Els dos temes han sobrevolat tant les declaracions públiques dels responsables dels partits com les converses amb què polítics i periodistes intentaven matar el temps en aquest matí madrileny a l'ombra del Suprem.

Les informacions que s'han filtrat des de cercles judicials descartant l'empresonament dels líders independentistes que desfilen aquesta setmana davant del jutge han relaxat l'espera dels concentrats. Si avui és dilluns 19, toca fer costat la secretària general d'ERC, Marta Rovira, i la coordinadora del PDeCAT, Marta Pascal. És gairebé una rutina que ha convertit en quotidià aquest tros de carrer, el bar del davant del Tribunal i fins i tot l'home que no para de bramar el nom del porc contra els polítics independentistes.

L'espera avui no ha estat gaire llarga. Des de quarts de nou del matí i fins a les dues de la tarda. A la porta del Tribunal feien guàrdia una àmplia representació de les cúpules d'ERC i PDeCAT, amb Sergi Sabrià i David Bonvehí al capdavant, i dels grups parlamentaris de les dues formacions al Parlament i al Congrés, així com representants de Junts per Catalunya i de la CUP, amb Mireia Boya. Tots junts, però no especialment barrejats. També algun diputat podemita del Congrés i el portaveu del PNB, Aitor Esteban.

La temperatura era fins i tot agradable aquest matí de febrer quan els polítics començaven a concentrar-se abans de les nou a les portes del Tribunal. La fresca, però, havia calat a les 12 del migdia quan s'ha sabut que s'imposava a Rovira 60.000 euros de fiança. Entre els republicans concentrats, l'alegria pel retorn sense impediments de la líder d'ERC es combinava amb la sensació d'injustícia davant unes fiances que consideren arbitràries. "Estàvem preparats per a tot", confessa un responsable del partit.

Rovira ha abandonat somrient el tribunal, ha fet unes breus declaracions a la premsa i ha desaparegut dins d'una furgoneta negra després de saludar els companys de partit que l'han acompanyat.

Durant l'espera, els responsables polítics concentrats a la porta han anat desfilant davant les càmeres. La primera a respondre preguntes sobre la decisió de Gabriel ha estat la seva companya, Mireia Boya. "Anna Gabriel explicarà la seva estratègia de defensa demà al llarg del dia, serà ella mateixa i el seu equip jurídic qui expliqui com enfrontarà la declaració que té dimecres", ha explicat mentre el servei de premsa de la CUP anunciava una roda de premsa demà a Barcelona.

Gabriel no s'escapoleix

Boya ha assegurat que no ha parlat amb Gabriel però que comparteixen l'estratègia. Els perjudicarà que Anna Gabriel s'escapoleixi de venir al Suprem?, li ha demanat un periodista madrileny. "Anna Gabriel no s'escapoleix de res, compartim una estratègia jurídica, política i comunicativa conjunta, les dues estem a la mateixa organització", ha replicat.

Dins els diferents plantejaments, la voluntat d'evitar la imatge d'esquerdes és evident. La mateixa Boya havia provocat dimecres passat un trencament en la línia argumental que l'independentisme ha anat evolucionant davant del jutge els darrers mesos. Però des del PDeCAT s'ha tret ferro a aquesta situació. "És bo que hi hagi certa coherència entre allò dit a dins i allò dit a fora", s'ha limitat a assegurar el diputat del PDeCAT, Jordi Xuclà en ser interrogat al respecte.

No només això, Xuclà ha insinuat que no hi ha hagut sorpreses. S'han coordinat? "Tothom ha parlat amb tothom", ha reblat tot i admetre que "cadascú té la seva pròpia estratègia".

Passi el que passi

On sí que han que coincidit totes les declaracions dels dirigents polítics és en denunciar el fet que s'estigui responent des dels tribunals a un debat que és polític.

"Pensen que a través dels tribunals poden acabar amb un moviment democràtic, però han de saber que darrere de cadascun de nosaltres hi ha molta gent més, que ningú de nosaltres és imprescindible i que, per tant, continuarem passi el que passi", ha assegurat Sabrià.

Poc abans de les dues de la tarda ha acabat la declaració de Pascal. La coordinadora del PDeCAT s'ha enfilat en un taxi a la porta del Tribunal i ha marxat sense fer declaracions.