Avui fa un any del polèmic ple del 6 i el 7 de setembre en què el Parlament va aprovar les anomenades "lleis de desconnexió" que van donar empara a l'1-O. El camí no va estar exempt d'obstacles, i el desenvolupament del ple es va complicar amb un pols procedimental que va obligar a suspendre la sessió mitja dotzena de vegades per reunir la Mesa del Parlament i la Junta de Portaveus.

Finalment les lleis del referèndum i de transitorietat jurídica es van aprovar amb 72 vots de JxSí, la CUP i el diputat no adscrit Germà Gordó en una cambra mig buida. Els diputats de Ciutadans, el PSC i el PP havien abandonat l'hemicicle en senyal de protesta.

La gestió de l'aleshores presidenta del Parlament, Carme Forcadell, va ser clau pel desenvolupament del plenari i les aprovacions de les lleis. És per això que, un any després i amb la presidenta empresonada per aquests fets, el món independentista ha volgut agrair amb fermesa la tasca de Forcadell.

Entre els centenars de missatges d'agraïment i suport a la presidenta destaquen el del president de la Generalitat, Quim Torra, i el del Parlament, Roger Torrent.

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, la consellera de Salut, Alba Vergés, l'exlíder de Podem, Albano Dante Fachin, i l'exdiputat de JxSí Lluís Llach també han reivindicat la figura de la presidenta durant el 6 i 7 de setembre. 

Forcadell ara està en presó provisional al centre penitenciari de Mas d'Enric, al Catllar, i se la investiga pels delictes de desobediènciarebel·lió i sedició per diverses actuacions al càrrec durant la legislatura passada. En concret, ella i cinc membres més de la Mesa del Parlament estan sent investigats pels delictes de prevaricació i desobediència per aquell ple.