ERC no és responsable del que passi amb el suplicatori de Laura Borràs aquest dijous al Congrés dels Diputats. El portaveu dels republicans a la cambra, Gabriel Rufián, ha replicat a la seva homòloga de JxCat, recordant-li que els números són els que són i que, a més a més, l'opció de no participar de la votació la van posar sobre la taula ells mateixos. En aquest context, després de debatre el punt a porta tancada, Rufián ha criticat que "culpar ERC del que passa no és només un insult a ERC, sinó a la intel·ligència col·lectiva". Ha subratllat que hi ha una via per no ser jutjada pel Tribunal Suprem: renunciar al seu escó.

 

En primer lloc, el portaveu d’ERC ha volgut recordar que “res del que passa depèn d’ERC” en aquest procediment, que en tot cas depenia dels vots del PSOE, “amb qui governen a la Diputació de Barcelona”. De la mateixa manera, ha assegurat que “tothom sap què hauria passat si hagués estat un càrrec electe d’ERC”. No s’hauria arribat al debat d’avui perquè hauria dimitit per defensar-se judicialment i després, en cas de ser absolta, tornar a la política. Renunciant a l’acta, ha assenyalat, no estaria en mans del Tribunal Suprem. Un pas que li han demanat tant ERC com la CUP.

 

Fetes aquestes puntualitzacions, Rufián ha assegurat que no reconeixen aquest procediment del Tribunal Suprem, “tòxic i injust”, i que participar de la votació és “legitimar-lo”. Per altra banda, però, ha defensat que “no ha d’haver-hi cap ombra de dubte pel que fa a corrupció o irregularitats administratives en l’independentisme”. En resposta a les declaracions de Borràs, el republicà ha dit que tenia la consciència “bastant” tranquil·la.

"No ens agraden els judicis i tribunals parcials, però ens agraden menys els mediàtics i a les xarxes socials", ha criticat el portaveu republicà. En aquest sentit, ha assegurat que "hi ha qui vol guanyar allà el que injustament perdrà en un tribunal parcial".

Rufián ha dit que no són ells qui trenquen la unitat de l'independentisme. Sobre si perjudica les relacions dins del bloc, ha recordat que no es van trencar quan JxCat va pactar amb el PSC a la Diputació de Barcelona.