Ja és oficial. O, més ben dit, ja està signat. La coalició entre Podemos i Sumar és una realitat des de les vuit del vespre d’aquest divendres. L'acord per presentar-se conjuntament el 23-J ha arribat en el temps de descompte, quan quedaven ja pocs minuts perquè tanqués el registre per presentar coalicions de cara a les eleccions generals del mes de juliol. Amb l’acord d’aquest divendres, Sumar es presentarà als comicis agrupant-hi Podemos, Izquierda Unida, els comuns, Compromís, Más Madrid, Verds Equo, Chunta Aragonesista, Drago Canarias d’Alberto Rodríguez o MÉS per Mallorca, entre d’altres.

Així doncs, el desig de Yolanda Díaz s’ha complert: engolir Podemos i convertir-se en la líder de l’espai que hi ha a l’esquerra del PSOE capitanejant la seva pròpia marca. Fins i tot el rostre de la vicepresidenta segona del govern espanyol es mostrarà a les paperetes del 23-J, en una estratègia de la seva plataforma per fer ostentació del seu hiperlideratge. La qüestió dels lideratges ha estat, precisament, una de les dificultats més grans que han tingut les seves parts per arribar a un acord. I, de fet, es tracta d'un aspecte que caldrà resoldre durant els pròxims dies, ja que les formacions tenen fins al dia 19 de juny per presentar de forma definitiva les llistes del 23-J.

El principal veto que ha posat Yolanda Díaz té un nom i un cognom molt clar: el de la ministra d'Igualtat, Irene Montero. La secretària general del Podemos, Ione Belarra, ha volgut refredar la situació i aquesta tarda ha deixat clar que, passés el que passés, el seu partit garantia que acabaria signant un acord amb Sumar. Ara bé, demanava un gest de solidaritat a Yolanda Díaz, i que no decapités el partit, ja que Montero és, sense cap mena de dubte, la cara més visible dels morats. De la mateixa manera, ha suplicat que els membres de Podemos tinguin més presència a les llistes.

En un vídeo-comunicat, Belarra assegurava que el seu partit corria el risc de quedar-se sense representació parlamentària. No obstant això, els morats comptaran finalment amb 15 llocs a les seves llistes: un per Navarra, un per Guipúscoa, un per Cadis, un per Múrcia, un per Illes Balears, un per Àlaba, cinc per Madrid i quatre per Barcelona. Si aquest espai polític tragués aquest 23-J un resultat equivalent a les passades eleccions, Podemos aconseguiria situar al Congrés dels Diputats vuit d'aquests quinze candidats. 

Els que estan satisfets amb les negociacions amb Yolanda Díaz són els membres de la formació d'Íñigo Errejón. Más Madrid es quedarà el tercer, quart, setè i desè lloc de la llista de la capital espanyola. De fet, el mateix Errejón ocuparà el quart lloc d'aquesta llista. El cinquè lloc serà per a Podemos. I el novè per a Izquierda Unida. La vicepresidenta segona del govern espanyol encapçalarà la llista per Madrid.

Sumar: "Som la pluralitat del país"

Minuts més tard de presentar davant la Junta Electoral l'acord definitiu entre Sumar i Podemos, el partit de Yolanda Díaz ha emès un comunicat en el qual presumeix d'haver aconseguit "l'acord més ampli i plural aconseguit en tota l'etapa democràtica a Espanya entre forces progressistes i verdes". "La pluralitat de Sumar és la pluralitat del país i volem fer d'això un signe d'identitat d'aquesta coalició electoral, que constitueix la principal alternativa perquè la ciutadania progressista recuperi l'esperança", afegeixen.