Els noms sobre la taula. L’elecció de la Mesa del Congrés dels Diputats és la gran fita inicial de la legislatura, i la votació s’intueix del gènere de suspens. A manca d'unes hores per a la votació d'aquest dijous, els partits polítics amb opcions reals van nomenant els seus candidats per a l’òrgan gestor de la cambra baixa. Sumar proposarà com a vicepresidenta del Congrés la diputada per Cadis Esther Gil i tornarà a postular el dirigent d’En Comú Podem Gerardo Pisarello com a secretari. Ho ha anunciat aquest dimecres la líder de Sumar, Yolanda Díaz, en una reunió del nou grup parlamentari.

En funció de com vagi la votació, els dos candidats tenen opcions de sortir, sempre que s’imposi una majoria progressista i que el PSOE es quedi amb tres cadires i Sumar n’obtingui dues. Aquest és el pla dels socialistes per governar un altre cop el Congrés sota la batuta de Francina Armengol. En la trobada dels diputats de Sumar, Díaz ha fet oficial les dues candidatures. Gil, sociòloga de professió, va concórrer com a independent, està vinculada a la quota de Sumar i s’estrena a l’hemicicle en aquesta legislatura després de ser la cap de llista per la circumscripció de Cadis. Ella és la candidata a ocupar una vicepresidència. El nom de Sumar per ocupar una secretaria és el de Gerardo Pisarello, que acumula experiència en aquest càrrec. Durant l’anterior legislatura, el dirigent dels comuns ja va ocupar aquesta posició a la Mesa del Congrés. De fet, Pisarello es va convertir en una de les veus més potents a l'hora de reclamar que el Congrés pogués crear una comissió d’investigació per esbrinar les corrupteles de Joan Carles I a l’estranger —que van ser vetades per la pinça PSOE, PP i Vox—. Díaz ha dit que en vol aprofitar “l’experiència".

A la passada legislatura, el grup parlamentari d’Unides va obtenir tres llocs a la Mesa, malgrat que tan sols n’esperaven tres. Els morats es van quedar amb la vicepresidència tercera (Gloria Elizo) i dues secretaries (Gerardo Pisarello i Javier Sánchez Serna). El PSOE en va aconseguir tres més: la presidenta Meritxell Batet, el vicepresident Alfonso Rodríguez Gómez de Celis i la secretària Sofía Hernanz. El PP va arreplegar una vicepresidència per a Ana Pastor i una secretaria per a Carmen Navarro, mentre que Vox va tenir una cadira de vicepresident a mans d’Ignacio Gil Lázaro.

Díaz promet abordar el conflicte català amb “més democràcia”

Des del Congrés, Díaz ha arengat els seus diputats, als quals ha promès resoldre el conflicte català entre Catalunya i Espanya “amb més democràcia”. “No acotarem el cap com un estruç. És real aquest problema i tenim el gran repte i l'oportunitat d’abordar-lo”, ha afirmat. Tot seguit, ha subratllat la necessitat d’apostar per un major plurilingüisme i una reforma del Congrés per permetre-hi l’ús del català. Aquesta proposta es complementa amb la que ha llançat aquest dimecres Pedro Sánchez, que s’ha compromès a impulsar el català a les institucions comunitàries aprofitant que és president rotatori de la Unió Europea.