Pedro Sánchez ja ha decidit qui serà la substituta de Meritxell Batet per presidir el Congrés dels Diputats. Francina Armengol serà la candidata del PSOE per aconseguir la presidència de la cambra baixa. Els socialistes es reuniran el dimecres 16 d'agost, només vint-i-quatre hores abans de la constitució de la Mesa del Congrés, i serà aquí quan el secretari general anunciarà la seva proposta. La bona relació entre Armengol i Sánchez és per tots coneguda, l'expresidenta de les Illes Balears va donar el seu suport a Sánchez quan diversos barons del partit carregaven contra ell. A més, la bona relació d'Armengol amb els partits bascos i els independentistes ha estat una de les raons que ha facilitat la retirada de Batet. 

Havia sonat durant les últimes setmanes

Ja feia dies que el nom d'Armengol estava entre els més ben posicionats dins del PSOE per ser la nova presidenta de la cambra baixa espanyola. Armengol milita des dels anys 90 al PSIB i els socialistes consideren que "té una gran experiència i servei en la vida pública parlamentària". Així mateix, ha estat regidora de l'Ajuntament d'Inca, diputada després al Parlament de les Illes, Consellera del Consell Insular de Mallorca, diputada al Congrés dels Diputats i el 2015 es va convertir en la primera presidenta de les Illes.

Des del PSOE, que ho ha anunciat a través d'una nota de premsa, consideren Armengol una "política pròxima a la realitat quotidiana dels ciutadans, representa la lluita per a la igualtat de les dones, la justícia social i l'aposta per la convivència al diàleg". "Armengol és també un exemple d'un país que conviu amb naturalitat en la riquesa que suposen les diverses llengües que es parlen a Espanya, a més d'una dirigent compromesa amb la transició ecològica", asseguren els socialistes.  Armengol va perdre la presidència de les Illes el passat 28 de maig en mans del PP i Vox, que li van arrabassar sorprenentment i ja han començat a dur a terme polítiques anticatalanistes. 

Armengol, en mans de Junts

Amb el nom d'Armengol, el PSOE tanca definitivament la porta a un possible president del Congrés nacionalista i nega la proposta de Coalició Canària d'una presidència del PNB. Així mateix, Armengol necessitarà els vots favorables de Junts per Catalunya, que s'han erigit com la clau per a l'elecció de la Mesa i la investidura del president espanyol. De fet, els de Turull han reunit l'executiva dues hores abans de la sessió constitutiva de la Mesa per decidir què faran amb vots dels seus 7 diputats, encapçalats per Míriam Nogueras

D'altra banda, quedarà per saber el nom que proposarà el Partit Popular d'Alberto Núñez-Feijóo. Els populars també reuniran la seva executiva i els seus diputats i senadors el dimecres a la tarda per fer conèixer la proposta. En cas que Junts opti per no votar a cap candidat, la presidència de la Mesa recauria en mans dels populars, fet que impossibilitaria per a Junts i ERC la seva constitució com a grups propis. 

També quedarà per definir si el PSOE accedeix al fet que hi hagi un membre d'un partit nacionalista dins de la Mesa del Congrés, fet que històricament havia estat habitual. També caldrà veure si amb la presidència d'Armengol la Mesa accedeix a parlar el català, l'euskera o el gallec per primer cop al Congrés dels Diputats i si els de Pedro Sánchez també accedeixen al fet que Junts i ERC tinguin grup propi, malgrat no comptar amb el 15% dels vots en totes les demarcacions catalanes.

A més, Francina Armengol ha escrit a les seves xarxes socials que se sent "molt emocionada i agraïda per la confiança" del seu partit i del seu president. En un missatge en català i castellà, Armengol aposta per una "legislatura de diàleg, feina i consens". Feim política per solucionar els problemes de la gent, transformar la societat i avançar cap a un futur millor", ha subratllat l'expresident de les Illes.