Sumar presentarà aquest dimarts a Barcelona el dictamen dels seus juristes sobre com executar una eventual amnistia pels encausats amb motiu del Procés i de l'1-O i l'encaix que aquesta pot tenir en la Constitució espanyola, segons ha anunciat aquest divendres la vicepresidenta del govern espanyol en funcions i líder de la formació, Yolanda Díaz. En una entrevista al Cafè d'idees de la 2Díaz ha assegurat que treballa en coordinació amb el president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, amb una "agenda catalana compartida", i que presentarà la proposta del seu espai polític a l'Ateneu barcelonès la setmana vinent. D'altra banda, fonts del PSOE rebutgen pronunciar-se sobre l'amnistia, al·leguen que estan en un moment de "discreció" durant les negociacions amb l'independentisme i es desentenen de "l'agenda de Sumar". 

En referència a aquesta hipotètica i eventual amnistia, Díaz ha recordat que serà el Tribunal Constitucional (TC) la figura que ha de dirimir si l'amnistia és o no constitucional i ha defensat la mesura per desjudicialitzar el conflicte català, ja que, sosté, "mai hauríem d'haver arribat a aquesta situació". En aquest sentit, Díaz ha negat que Sumar doni suport a l'amnistia per aconseguir els vots de l'independentisme i reeditar el govern de coalició, i ha argumentat que en el seu programa ja defensaven mesures per avançar en la "desjudicialització". "No portava al programa electoral l'amnistia, és cert. Tampoc portava els ERTO", ha apuntat la líder de Sumar.

 

 

Yolanda Díaz ha afirmat també que tenia "interès" a conèixer al president Carles Puigdemont i veure de prop la "complexitat" dels dirigents polítics que es troben "fora del nostre país", en referència a la reunió que va tenir amb Puigdemont a Bèlgica, alhora que ha evitat parlar d'exili. Així i tot, s'ha refermat en la postura que ja han mostrat habitualment en referència a la judicialització del conflicte català: "Les postures polítiques no poden acabar als tribunals", ha conclòs la líder d'esquerres. 

Carrega contra Ayuso per la manifestació contra l'amnistia

D’altra banda, Yolanda Díaz ha criticat que la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, hagi estat cridant a participar en la manifestació d'aquest diumenge a Barcelona que ha convocat Societat Civil Catalana contra l’amnistia i l’autodeterminació. “Qui vulgui manifestar-se, mentre no sigui de forma violenta, ho pot fer, per descomptat. Però a mi no m’hi veuran mai incendiant una part contra l’altra. Si jo instés com a ministra una manifestació, no vull pensar què passaria. Hi ha presidents i presidentes que criden a la manifestació i no passa res”, ha criticat. A més, després d'evitar valorar ni detallar res més sobre la negociació amb el PSOE i els independentistes, la líder de Sumar ha carregat contra el PP per “no tenir projecte” per a Espanya ni per resoldre el “problema polític” amb Catalunya. “La postura del PP és abdicar de la política, és la seva única posició, això i incendiar Catalunya com va fer Aznar”, ha sentenciat.