El desembre de 2021 la Generalitat anunciava noves mesures restrictives per aturar els contagis de la variant òmicron, que es van disparar abans de les vacances de Nadal i que ara van cessant. Llavors el Govern va dir que aquestes restriccions haurien d'anar acompanyades de nous ajuts extraordinaris, i ara "fruit del compromís i de les converses amb el sector, anunciem una nova línia d'ajuts". Així ho ha anunciat el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, en una roda de premsa on ha anunciat un ajut de 40 milions d'euros per a les empreses del sector de la restauració i un altre paquet de 20 milions d'euros per a persones treballadores en situació d'ERTO o fixes discontínues.

"Cal recordar i remarcar que Catalunya és el territori de l'Estat que ha assignat de fons propis més ajuts extraordinaris per habitant des de l'inici de la pandèmia", ha subratllat Torrent, que ha assenyalat que gràcies a la resiliència del teixit empresarial i a les mesures impulsades pel Govern, Catalunya es troba ara en un escenari de reactivació, un escenari però, que ha subratllat que no és igual per a tothom, "i fidels amb el compromís de no deixar a ningú enrere, engeguem nova línia d'ajuts", ha expressat, en una voluntat de consolidar el camí cap a la recuperació econòmica de forma igualitària.

Bars, cafeteries i restaurants

Els beneficiaris dels 40 milions d'euros per a la restauració seran microempreses i petites i mitjanes empreses, el que vénen a ser bars, restaurants i cafeteries: 38.000, segons el cens del Govern. Per destinar els ajuts la Conselleria ha diferenciat tres franges: els autònoms i microempreses de fins a nou treballadors podran rebre 1.000 euros; les petites empreses d'entre 10 i 49, treballadors 5.000; i la resta d'empreses de més de 50 treballadors, 15.000 euros. Les bases es publicaran a mitjans de març i els pagaments es preveuen pel mes de juny.

Ha explicat que aquests ajuts s'han activat perquè és el sector més afectat per l'impacte de la pandèmia, i ha criticat no haver comptat amb recursos de l'estat per aquest sector, però ha dit que malgrat això des de l'inici de la crisi la Generalitat hi ha destinat 8 línies d'ajuts directes: gairebé 100 milions d'euros: "Més que cap altre territori de l'estat espanyol". 

ERTO: del sector que sigui

Pel que fa als pagaments per a persones, els ajuts estan destinats a treballadors afectats per ERTO vinguin del sector que vinguin, o bé per persones amb contracte fix discontinu perceptores de prestacions extraordinàries. El requisit principal és que s'hagin trobat en suspensió de contracte parcial o total com a mínim un dia entre l'1 de gener i el 31 de gener de 2022, i que tinguin reconeguda pel SEPE una prestació contributiva per desocupació en el mateix termini, o la prestació extraordinària per fixes discontinus en el periode esmentat. 

Les persones que hagin estat en aquesta situació entre 1 i 90 dies durant el període de l’1 de juny del 2021 al 31 de gener del 2022 rebran 600 euros, mentre que les que hagin estat 91 dies o més rebran 700 euros. Segons les dades de la Tresoreria General de la Seguretat Social a 31 de gener de 2022, les persones en situació d’ERTO a Catalunya ascendeixen a 26.312 persones. Anteriorment, el Govern ja havia concedit en dues convocatòries 152 milions d’euros que han donat resposta a 217.064 peticions de persones treballadores.

Oci nocturn

Així mateix, el Departament ha explicat que completa demà el pagament de 18,3 milions d’euros de la línia d’ajuts extraordinaris destinats a l’oci nocturn pels tancaments decretats a finals d’any per fer front a la Covid-19. Demà s’envia l’ordre de pagament d’aquests 18,3 milions d’euros, que representen el gruix dels 20 milions de la dotació d’aquesta línia.   

Un total de 752 empreses del sector de l’oci nocturn s’han beneficiat d’aquesta cinquena línia d’ajuts. Els beneficiaris han estat bars musicals, discoteques, sales de festes amb espectacles, karaokes i sales de ball que han rebut subvencions d’entre 15.000 euros i fins a 120.000 euros, depenent del número de treballadors i l’aforament del local. Hores d’ara, només resten 109 expedients, fase de requeriment d’informació als sol·licitants, que es resoldran en les properes setmanes.