Enmig de les negociacions per a la investidura de Pedro Sánchez, Yolanda Díaz ha visitat aquest dijous Barcelona, on s’ha reunit amb els líders de Comissions Obreres i la UGT. En els últims dies, des de Sumar han advertit que l’acord encara és lluny amb el PSOE, tot i que avui la vicepresidenta en funcions ha assegurat que ens trobem en “l’avantsala” d’un govern de coalició, i han intentat moure el focus de les negociacions, donant importància als acords sobre matèria social, més enllà dels avenços en la política plurinacional. Amb tot, des de la seu de CCOO, Díaz també s’ha referit al conflicte polític que encara existeix entre Catalunya i Espanya, mostrant-se convençuda que “amb democràcia, diàleg, serenitat i sense soroll” s’aconseguirà tornar a la convivència i el reencontre, utilitzant unes paraules molt similars a les que acostuma a emparar el president del govern en funcions, Pedro Sánchez. Sense anar més lluny, el candidat socialista va batejar com a “Agenda del Reencuentro” el seu pla per Catalunya.

La ministra de Treball en funcions ha reiterat que amb aquesta recepta s’aconseguirà posar punt i final a un conflicte que “mai no hauria d’haver tingut lloc” i del qual ha responsabilitzat directament al Partit Popular, acusant-los d’haver “abdicat de fer política” el 2017. Amb tot, des de l’independentisme s’ha deixat clar que aquesta llei d’amnistia, paraula que Pedro Sánchez encara esquiva, no ha de suposar un punt final al conflicte, sinó començar de zero per resoldre’l en un nou referèndum d’autodeterminació. Davant els reiterats comentaris per part d’ERC sobre que l’amnistia ja està “feta”, ja que venia inclosa en l’acord per la Mesa del Congrés, Díaz ho ha negat en rotund i ha recordat que en la reunió d’aquest dilluns amb Pedro Sánchez es van donar fins a finals d’octubre per a negociar.

L'agenda social, vital per Díaz i els sindicats 

Tot i les inevitables referències i preguntes sobre la qüestió de l’amnistia, Díaz ha volgut insistir en la importància d’avançar en drets socials i no només plurinacional en aquesta propera legislatura. “No va de consolidar el que hem fet en els últims quatre anys, sinó de guanyar nous drets”, ha assenyalat, fent referència a una millora dels salaris, de les condicions de vida i també de justícia fiscal. “Som ferms, tindrem un govern de coalició progressista amb ambició social, volem seguir millorant la vida de la gent i trobar sortides democràtiques als conflictes polítics”.

Des dels sindicats, Javier Pacheco ha assenyalat que cal resoldre el conflicte territorial que hi ha hagut a l’estat en els últims anys, “desbloquejant les conseqüències judicials que hi ha damunt de la taula després del 2017” i que aquest diàleg polític ha de servir perquè durant tota la legislatura hi hagi certeses, més enllà d’una hipotètica investidura de Pedro Sánchez.