El president del Tribunal Constitucional (TC), Cándido Conde-Pumpido, ha subratllat que els representants dels altres poders de l'Estat "estan sempre obligats a respectar de manera rigorosa les resolucions judicials" i que, alhora, els jutges tampoc poden ingerir en les resolucions de la resta de poders. Aquesta ha estat la seva reflexió a la inauguració del V Congrés Internacional de la Unió Iberoamericana d'Universitats i Corts Supremes, que va tenir lloc el passat dimecres. 

Així ha demanat Conde-Pumpido respecte a la independència judicial en ple debat sobre la constitucionalitat i la viabilitat d'una llei d'amnistia. "Només a través d'aquest respecte intern i del principi de no-ingerència es pot garantir en qualsevol ordenament la independència judicial", ha remarcat. 

El president del TC no ha limitat la seva reflexió en el cas de l'Estat espanyol, sinó que també ha mostrat la seva preocupació per la independència judicial en l'àmbit internacional. "La nostra Constitució reflecteix perfectament aquesta preocupació per salvaguardar la independència judicial, i ens obliga a recordar que aquesta última es proclama com a principi necessari per al correcte funcionament del Poder Judicial", ha exposat. 

El TC, possible actor clau per la llei d'amnistia 

Una possible llei d'amnistia es trobarà molts obstacles pel camí fins a arribar a materialitzar-se. El mateix dimecres, Jaume Asens, negociador de Sumar, va apuntar que era molt difícil que aquesta estigues enllestida abans de la investidura. El mateix Asens també va assenyalar que l'últim obstacle que es trobarà l'amnistia rau en el Tribunal Constitucional. Justament per això el TC i els jutges que el componen es troben en el punt de mira de les crítiques i els debats sobre la constitucionalitat d'aquesta possible norma. 

Des de la dreta espanyola s'ha afirmat que una llei d'aquesta mena seria anticonstitucional. Tanmateix, El País ha fet un recull de 22 sentències del TC que sostenen la seva constitucionalitat. Concretament, aquesta vintena de sentències emeses pel tribunal entre 1982 i el 2022. És a dir, hi ha jurisprudència que sosté l'encaix constitucional de l'amnistia, el principal aspecte que qüestionen els contraris a aquesta mesura. 

Des del PP i Vox s'ha repetit un cop i un altre que l'amnistia és anticonstitucional. També des d'entitats com Societat Civil Catalana (SCC), la qual ha convocat una manifestació per mostrar el seu rebuig a l'amnistia. Des de l'organització auguren que hi haurà una gran resposta a la convocatòria i polítics de PP i Vox ja han anunciat que hi participaran.