El Consell Federal de Suïssa ha rebutjat, per ara, bloquejar els comptes de Joan Carles I mentre l’investiga la justícia suïssa i l’espanyola, tal com va sol·licitar Òmnium Cultural, que va reclamar la congelació dels fons del rei emèrit mentre era investigat. L'entitat destaca que queda encara molt camí per recérrer ja que s'han obert diverses vies judicials per aconseguir bloquejar els comptes. Així insisteixen que el govern suís els ha deixat ben clara la seva voluntat i el seu compromís sever de lluitar contra la corrupció.

El Consell federal, segons informa eldiario.es, ha determinat que no es donen per ara els requisits per bloquejar temporalment els actius de Joan Carles I. La fiscalia espanyola i la fiscalia suïssa estan investigant l’origen dels fons que van acabar a mans de l’examant del l’emèrit i que correspondrien a comissions per l’adjudicació a empreses espanyoles de la construcció de l’AVE de la Meca. Joan Carles, investigat per blanqueig de capital de capitals i delicte fiscal, hauria amagat aquest diners, uns 65 milions d’euros, al fisc espanyol.

Criteris molt específics

La legislació suïssa sobre blanqueig de capitals habilita al govern per bloquejar fons d’origen presumptament il·lícit sota criteris molt específics. En concret, que el govern del país d’origen de l’investigat estigui a punt de perdre el poder, que el nivell de la corrupció sigui “notablement alt”, que sigui altament probable que els béns dipositats a Suïssa hagin estat obtinguts a través de la corrupció o la comissió d’altres delictes, i que la defensa dels interessos internacionals del país helvètic requereixin del seu bloqueig.

Segons un portaveu del govern suís citat per eldiario.es, Joan Carles I no compleix tots aquests requisits. El mateix portaveu destaca la col·laboració total entre les autoritats espanyoles i suïsses per les investigacions en marxa.

joan carles corinna

Joan Carles I i Corinna Larsen, feien negocios plegats. Foto: GTRES

Els dos fronts d'Òmnium

Òmnium Cultural ha obert dos fronts judicials contra el rei emèrit. A Suïssa, amb la reclamació del bloqueig dels comptes de Joan Carles, i a Espanya amb la presentació d’una querella contra el rei emèrit en els delictes de suborn, tràfic d'influències, negociació prohibides a funcionaris, frau a la hisenda pública i blanqueig de capital. Serà precisament el magistrat del judici al procés, Manuel Marchena, qui decidirà si admet o no a tràmit la iniciativa presentada per Òmnium.

El vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, ha qualificat l’elecció de Marchena  d’una “nova maniobra dels poders de l'Estat per protegir-se. Qui millor per protegir la monarquia i els poders de l'Estat que Marchena? Un jutge que ha comès greus vulneracions de Drets Fonamentals per intentar acabar amb  l'independentisme”, ha assegurat.