Òmnium Cultural ha posat en marxa una ofensiva jurídica i internacional contra els poders de l'Estat espanyol i ha situat com a primer objectiu la Corona. El president d'Òmnium, Marcel Mauri, ha anunciat que han instat el govern de Suïssa a bloquejar els comptes de Joan Carles I a aquell país i que avui mateix han presentat una querella criminal contra el rei emèrit al Suprem pels delictes de corrupció, frau i blanqueig de capitals.

Aquesta primera acció s'emmarca en una campanya de denúncia contra els poders de l'Estat que Òmnium ha organitzat per denunciar-ne la fallida democràtica. Mauri ha explicat que aquesta campanya és resposta a la repressió per l'1-O i les "condemnes vergonyoses del Suprem" contra els líders del procés, però també pels dèficits democràtics evidenciats durant la pandèmia, amb la recentralització de les competències i el "desacomplexat ofec de les llibertats".

Bloqueig dels comptes a Suïssa

La petició al govern suís, que ja ha estat activada amb la presentació d'un informe jurídico-tècnic, es fa en el marc de la investigació contra Joan Carles I per presumpte delicte de blanqueig de capitals que està duent a terme la fiscalia helvètica. "És una acció preventiva per impedir que aquests fons s'utilitzin mentre està en curs la investigació i per bloquejar fons sospitosos de tenir un origen il·lícit", ha explicat la doctora en dret internacional Neus Torbisco, que ha recordat que en aquests moments Suïssa està especialment preocupada per combatre la imatge de sospita de blanqueig internacionals contra els bancs suïssos. 

Torbisco ha recordat que l'Audiència Nacional va tancar les investigacions sobre aquest tema fa dos anys i ha mostrat el convenciment que aquesta carta pots servir com a pressió per aconseguir el bloqueig dels comptes igual com Suïssa ha fet en el cas d'altres mandataris investigats per corrupció.

rei joan carles cotxe gtres

Joan Carles I, està sent investigat per la fiscalia suïssa / Gtres

Querella Criminal

Pel que fa la querella criminal contra el Rei emèrit ha estat presentada avui al Suprem i està basada en els delictes de suborn, tràfic d'influències, negociació prohibides a funcionaris, frau a la hisenda pública i blanqueig de capital.

"Exigim que, com passaria amb qualsevol altre ciutadà, s'admeti a tràmit i s'iniciï la investigació", ha reclamat Mauri, tot i que ha admès que no confia en la justícia espanyola.

No obstant això, ha argumentat que aquesta acció servirà per fiscalitzar l'actuació de la fiscalia anticorrupció i permetrà a Òmnium actuar com a acusació popular. "Quan es demostri que aquesta fiscalia no fa el que ha de fer hi serem per denunciar-ho", ha advertit Mauri que ha recordat que és la primera vegada que es presenta una querella com aquesta contra el rei emèrit al mateix moment en què hi ha una investigació oberta per la fiscalia per la qual cosa "el Tribunal Suprem no ho té fàcil per rebutjar la investigació"

"No podem permetre que tot això prescrigui. Que no pugui oblidar-se aquesta mala praxis de la monarquia espanyola", ha argumentat.