Joan Carles I pot haver triat bé el seu destí. El rei emèrit va dir, a través del seu advocat, que estaria a disposició de la justícia espanyola. Ara bé, de la suïssa no en va fer cap menció. Segons el diari Tribune de Genève, però, Suïssa no té conveni d'extradició amb la República Dominicana.

D'aquesta manera, la tria no s'ha fet pas a l'atzar i no només hi hauria jugat un paper important l'amistat amb els Fanjul. Per ara, la República Dominicana només té previst el trasllat de persones condemnades, no reclamades per la justícia, tot i les avançades investigacions que està duent a terme el fiscal Ives Bertossa, de la Fiscalia suïssa. 

Pel que fa al cas espanyol, segons Diario16 sí que hi ha un tractat d'extradició amb Espanya, tot i que s'entreveuen nombrosos buits legals. A l'article 8, el tractat recull el següent: "No es concedirà l'extradició quan la responsabilitat penal s'hagi extingit per prescripció o una altra causa, d'acord amb la legislació de qualsevol de les parts". Article al qual es podria acollir perfectament el rei emèrit. 

Malgrat les especulacions i les informacions que s'han publicat aquesta setmana, no hi ha confirmació oficial del parador del monarca a hores d'ara. 

El periple per arribar a la República Dominicana

El rei emèrit Joan Carles I, que aquest dilluns va anunciar que marxava d'Espanya, s'hauria instal·lat durant, com a mínim, unes setmanes en una residència al complex Casa de Campo, a La Romana, a la República Dominicana, segons avançava dimarts La Vanguardia. Els Fanjul, una coneguda família molt adinerada de Llatinoamèrica gràcies a plantacions de sucre, actuaran d'amfitrions durant l'estada del monarca al país.

L'emèrit va abandonar el Palau de la Zarzuela diumenge i va passar la nit a Sanxenxo (Pontevedra, Galícia). Dilluns al matí va anar amb cotxe fins a Porto i, des d'allà, hauria pogut volar a la República Dominicana. En concret, es creu que el monarca s'ha instal·lat en un complex exclusiu a la platja de la zona de la Casa de Campo, a La Romana, al sud-est de l'illa. Les informacions que s'han sabut fins ara fan sospitar que aquesta residència odria ser temporal i es preveu que només s'hi estigui unes setmanes.

L'exili 

Joan Carles I va comunicar dilluns al seu fill Felip VI que s'exiliava d'Espanya: "Ara, guiat pel convenciment de prestar el millor servei als espanyols, a les seves institucions i a tu com a Rei, et comunico la meva meditada decisió de traslladar-me, en aquests moments, fora d'Espanya". Joan Carles I afirma en la missiva dirigida a Felip VI que pren la decisió d'exiliar-se "amb profund sentiment però amb gran serenitat", i l'atribueix amb sordina a "certs esdeveniments passats de la meva vida privada", en referència als presumptes casos de corrupció que investiga el Tribunal Suprem sobre si hauria cobrat comissions durant la construcció de l'Ave a la Meca.