El departament d'Exteriors de Suïssa ha fet públic un comunicat oficial acceptant la visita que hi realitzarà diumenge el president Carles Puigdemont i autoritzant-lo a pronunciar lliurement discursos polítics "tot respectant l'ordenament jurídic suís".

Suïssa ha indicat que Puigdemont "pot moure's lliurement per l'espai Schengen", i que la seva estada al país helvètic "es regeix per la legislació suïssa i per l'acord sobre la lliure circulació de persones". Del comunicat es desprèn en aquest sentit que Suïssa no contempla donar resposta a una ordre de detenció per part d'Espanya, en cas que es produís.

El país helvètic afegeix que la visita és de caràcter privat i respon a una invitació del Festival de Cinema i Fòrum Internacional de Drets Humans (FIDH). "Puigdemont farà declaracions públiques en vàries ocasions durant la seva estada a Suïssa", precisa.

 

El ministeri d'Exteriors suís fa equilibris per no ferir les susceptibilitats del govern espanyol, i evita pronunciar-se sobre la situació política catalana. Diu que és una qüestió interna espanyola, que s'ha d'abordar en el marc de l'ordre constitucional espanyol, i que "les autoritats suïsses i espanyoles estan en contacte", sense més concrecions.

Suïssa només precisa que "en cas d'alteració de l'ordre públic", ara com ara hipotètic, sí que podria prendre mesures.