El diari Süddeutsche de Munic, considerat el segon diari alemany, ha posat deures a Espanya, després de la sortida dels presos polítics dels centres penitenciaris. El rotatiu ha criticat el partidisme descarnat de la política espanyola que al seu entendre està erosionant l'Estat, en barrejar-se amb el procés independentista català. 

"Les mentides al voltant del conflicte de Catalunya estan rosegant l'Estat espanyol. Que necessària que seria una mica de cura", ha indicat.

El Süddeutsche posa com a exemple que encara ara no hi ha un nombre exacte de manifestants, acceptat per tothom, per a la manifestació contra els indults que es va celebrar a la plaça Colón de Madrid. "Eren 25.000 persones, diu el govern espanyol d'esquerres. Eren 126.000, diu el govern municipal de dretes. Tots dos es basen en xifres policials, i tots dos semblen tenir una motivació política. Uns consideren el número massa baix i altres, massa alt. I el que semblaria una anècdota, és un exemple de la descomposició de les bases de la convivència democràtica" a Espanya, apunta. "Els fets ja no compten, i hi ha un terreny adobat per a les mentides", ha afegit.

Süddeutsche

"No es pot seguir així" titula el Süddeutsche, referint-se a la política espanyola

 

El diari adverteix que si el conflicte polític de l'independentisme no se soluciona tot això esclatarà en la política espanyola. "Només podem esperar que contribueixi realment a la cura. Perquè és evident que no es podrà mantenir l'actual statu quo en aquest conflicte: la desinformació està corcant la política", ha apuntat.

Avisa que el moviment independentista català no desapareixerà. "No es pot apagar ni es pot matar de fam, i ni tan sols hi ajudarà la sobrietat", ha indicat. El diari només veu com a positiu que amb la sortida de la presó ja no es podrà parlar de presos polítics.

Sortida de la presó

Els presos polítics han sortit avui reafirmant-se en el seu compromís amb la independència i la seva lluita per l'amnistia. La mesura de gràcia del govern espanyol, condicionada a no delinquir, i la seva posada en llibertat genera un sentiment contradictori que els set presos de Lledoners han volgut aclarir davant el centenar de persones que els han volgut veure sortir de la presó. De fet, en el moment de la sortida s'ha pogut sentir algun xiulet ràpidament tapat per crits d'"independència".

El president d'Òmnium, Jordi Cuixart, ha encetat un torn de parlaments en què tots han coincidit a donar les gràcies als grups de suport i a la força de la ciutadania.

Les primeres paraules, però, han estat un record per als exiliats Carles Puigdemont, Marta Rovira, Toni Comín, Clara Ponsatí, Anna Gabriel i "per a tots aquells i aquelles que avui estan patint més durament la repressió", ha dit Cuixart des de l'escenari muntat amb motiu de la seva sortida.