La justícia europea s'ha tornat a pronunciar sobre el sistema hipotecari espanyol, concretament sobre les clàusules abusives. Així, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha determinat aquest dijous que les quantitats pagades pel consumidor en concepte de despeses d'hipoteca arran d'una clàusula declarada abusiva li han de ser retornades tret que el dret nacional disposi el contrari. D'aquesta manera els bancs hauran de tornar aquestes quantitats als clients.

El tribunal europeu afirma que si es declara nul·la una clàusula abusiva que imposa al client el pagament de totes les despeses de constitució i cancel·lació d'una hipoteca, el dret comunitari s'oposa que el jutge nacional negui al consumidor la devolució de les quantitats abonades en virtut d'aquesta clàusula.

Els magistrats entenen que això és així tret que les disposicions de dret nacional aplicables imposin al consumidor el pagament de la totalitat o d'una part d'aquestes despeses.

Qüestions prejudicials

El tribunal de Luxemburg ha resolt així les qüestions prejudicials remeses per dos jutjats de primera instància de Mallorca i Ceuta per resoldre sengles litigis que enfrontaven els signants de dos contractes de préstec amb garantia hipotecària amb Caixabank i BBVA, respectivament.

 

 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat