L'expresident de la Generalitat Quim Torra ha anunciat aquest dijous al matí que planta el jutge i que no acudirà a la seva cita a la Ciutat de la Justícia on avui arrencava un judici per desobediència. Torra s'havia d'enfrontar al seu segon judici per haver desobeït l'ordre del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya de retirar de manera permanent, i fora del període electoral, la pancarta que reclamava la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats de la façana del Palau de la Generalitat. Davant la plantada de Torra, la magistrada del jutjat penal 6 de Barcelona, Diana Marcelo, ha acordat de celebrar igualment el judici sense la seva presència. La llei permet jutjar persones en absència si la pena sol·licitada és inferior a dos anys de presó, i en el cas de Torra  se li demana inhabilitació a càrrec públic. Ho ha demanat la fiscal i l’acusació popular, exercida per Impulso Ciudadano

 "Avui no legitimaré aquesta farsa amb la meva presència al judici", ha anunciat Torra en un vídeo que ha compartit al seu compte de Twitter a primera hora del matí. "Demano empara als tribunals internacionals perquè mai trobarem justícia als tribunals espanyols", ha subratllat Torra per justificar la seva plantada. La causa contra l'expresident parteix d'una denúncia d'Impuls Ciutadà, per la qual el TSJC va ordenar retirar la pancarta de manera cautelar, va donar a Torra 48 hores per a fer-ho i quatre dies després va ordenar als Mossos d'Esquadra que la retiressin. Una vegada expirat el termini que havia fixat el tribunal, i quan els Mossos ja tenien l'ordre de retirar la pancarta, dos operaris la van treure del balcó de la Generalitat.

Torra no es presentarà al judici que té previst: "No legitimaré aquest judici polític amb la meva presència", ha manifestat en un comunicat. L'expresident afegeix que no legitimarà una nova "escenificació repressiva disfressada de justícia" i demana empara als tribunals internacionals perquè assegura que no reconeix la legitimitat de la justícia espanyola "que no respecta ni els tractats internacionals ni els drets fonamentals".

 

Sota l'empara de les organitzacions internacionals

L'expresident ha explicat que la seva actuació sempre va estar regida per "estar al costat d'aquelles resolucions que en tot moment decidien les organitzacions internacionals". Torra ha fet referencia al Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries vinculat a l'Organització de les Nacions Unides (ONU) el qual va demanar a la comunitat internacional "que posés l'accent i es fes ressò d'aquella situació d'injustícia que vivien els catalans". En la mateixa línia, ha recordat la resolució del Consell d'Europa sobre els presos i exiliats. "Jo defenso que una pancarta en defensa dels drets humans es pot col·locar de manera legítima als espais públics, igual que ara es col·loquen pancartes en suport a Ucraïna", ha matisat l'expresident.

Al vídeo, Torra es remet a que no fa massa dies el Tribunal Constitucional (TC) es va pronunciar de manera dividida sobre el recurs que va presentar pel primer judici i ha recordat que la majoria del TC estava a favor de mantenir la inhabilitació però que dos magistrats, "els de més prestigi del TC", van fer un vot particular on deien que la decisió no era proporcionada i posaven en qüestió la parcialitat del president del TSJC. "A Catalunya, dins l'estat espanyol, es fan judicis polítics", ha dit l'expresident al final de la seva declaració que ha acabat amb una crida a la unitat de l'independentisme: "Lamento que l'independentisme no sigui capaç d'articular una resposta unitària per respondre a la repressió; no hi ha solucions fora de la independència". 

La petició de la fiscalia

El gener passat, Torra va complir la primera condemna per desobediència en no haver retirat una pancarta a favor dels presos polítics i els exiliats del balcó de la Generalitat el primer cop que va ser requerit, el març de 2019, que li va costar el càrrec de president de la Generalitat, després que el Suprem validés el càstig de 18 mesos d’inhabilitació, imposat pel TSJC. Aquest cop, Torra, en no ser aforat és jutjat en un jutjat penal de Barcelona, el penal 6. En aquesta segon judici, la fiscalia torna a demanar 20 mesos d’inhabilitació per a qualsevol càrrec públic i 30.000 euros de multa per a l’expresident per no haver despenjat la pancarta. L’acusa d’un delicte de desobediència, perquè el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) li va donar 48 hores per despenjar el cartell i l’expresident no ho va fer al·legant que l’ordre vulnerava la llibertat d’expressió.