El judici contra la mesa que va presidir Roger Torrent al Parlament està resultant no només complicat sinó també sorprenent. L'exvicepresident de la cambra Josep Costa va aconseguir fa dues setmanes fer prosperar la recusació per falta d'imparcialitat contra el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús Maria Barrientos, que ja no podrà presidir el judici. Però no ha parat aquí la seva ofensiva. Costa ha presentat una nova recusació per la mateixa raó contra un altre dels membres del tribunal, el magistrat Carlos Ramos, i amenaça amb recusar també la instructora de la recusació, Maria Eugènia Alegret.  Així es desprèn de la documentació presentada aquests dimarts junt amb els escrits de la resta dels processats, en què s'adhereixen a la petició de recusació de Ramos, així com els escrits de la fiscalia i de Vox, posicionant-se en contra. 

El TSJC va anunciar el passat 1 de juliol que acceptava la recusació de Barrientos per falta d'imparcialitat, arran del recurs de Costa. No obstant, va rebutjar la recusació dels altres dos membres del tribunal, Carlos Ramos i Carlos Mir. També Torrent havia presentat una recusació contra Barrientos, però va ser rebutjada argumentant que havia estat presentada fora de termini. Com a conseqüència de la recusació, el judici es va haver d'ajornar fins al 5, 6 i 7 d'octubre.

Nova recusació de Ramos

Costa ha tornat a presentar un incident de recusació contra Carlos Ramos, al qual s'han adherit la resta de membres de la mesa que estan sent jutjats per desobediència al TC, el mateix Torrent, i els secretaris Eusebi Campdepadrós i Adriana Delgado. L'escrit d'adhesió de Torrent reitera els arguments que ja van exposar qüestionant l'aparença d'imparcialitat del magistrat, i recorda que l'exercici de la recusació no és només un dret sinó que és una obligació per garantir un judici just.

En sentit contrari s'han posicionat la fiscalia i Vox. El fiscal ha retret a Costa que "de nou torna a atribuir una suposada i irreal falta d'imparcialitat" al magistrat. "La present recusació manca de fonament i és patent el seu caràcter fraudulent, atès que la intenció de l'acusat -l'actitud obstruccionista al llarg de tota la tramitació de la causa principal és notòria- no és una altra que la d'intentar dilatar la celebració del judici oral contra ell mateix i intentar apartar -mitjançant els successius incidents de recusació- a quants magistrats siguin designats per formar part del Tribunal que l'ha de jutjar", asegura. També Vox denuncia un "ús indiscriminat de l'institut de la recusació".

Recusació d'Alegret

Com a conseqüència d'aquest moviment, el TSJC ha hagut d'obrir una nova peça per resoldre la recusació. I, de nou, la instrucció de la recusació contra Ramos ha quedat en mans de Maria Eugènia Alegret, la qual cosa ha provocat també de nou les protestes de Costa, que apuntat una nova recusació, en aquest cas contra Alegret. De fet, l'exvicepresident del Parlament ja va presentar una querella criminal per detenció il·legal el passat mes de novembre contra Alegret.

La magistrada, a més, ha obligat a esmenar el poder que incloïa Costa en la documentació presentada per a la recusació, la qual cosa ha provocat les seves protestes. De fet, en l'escrit anuncia recursos i accions judicials contra aquesta provisió, que titlla d'arbitrària, i anuncia també la recusació de la magistrada instructora "per la seva manifesta manca d'imparcialitat".