L'executiva de Junts s'ha reunit aquesta tarda de manera extraordinària per avaluar la situació provocada per l'obertura del judici oral contra la presidenta del Parlament, Laura Borràs i la decisió d'ERC, PSC i CUP de reclamar la seva suspensió com a diputada en aplicació de l'article 25.4 del reglament del Parlament. En acabar, la direcció de Junts ha expressat a través d'un comunicat el seu "suport sense fissures" a la presidenta. Aquesta formació, però, no avança quina serà la resposta davant la mesa de dijous en què es demanarà la seva suspensió.

La reunió de la direcció de Junts, que ha començat a quarts de sis i s'ha tancat poc abans de les nou, ha servit per abordar els diferents escenaris que es plantegen davant la mesa de dijous en què tot apunta que Borràs quedarà suspesa com a diputada. Entre aquests escenaris també algunes intervencions han plantejat la possibilitat que la presidenta faci el pas al costat que aquesta mateixa tarda ha reclamat ERC. Això no obstant, en acabar, el secretari general del partit, Jordi Turull, ha fet una crida a tancar files i, malgrat que tots els presents eren conscients de la resolució que divendres adoptarà la mesa del Parlament, ha assegurat davant de Borràs que la presidenta és insubstituïble. 

En el comunicat Junts rebutja de nou que el cas de la presidenta obeeixi a un afer de corrupció, que és el supòsit en que el reglament obliga a suspendre un diputat tan bon punt s'obre el judici oral. Insisteix que es tracta de lawfare i persecució política, i assegura que així ho demostren "la desproporció de les penes sol·licitades" -6 anys de presó i 21 d'inhabilitació- i en el fet que, segons Junts, "hagin caigut les acusacions vinculades a la corrupció" atès que la fiscalia va descartar les acusacions de malversació de fons i frau administratiu. 

Crida a ERC i CUP

Finalment, aquest partit fa de nou una crida a través d'aquest comunicat a la resta de forces independentistes i els emplaça "a no caure en el parany de l'Estat espanyol", que busca l'enfrontament i la divisió.

Aquest matí mentre estava reunida la mesa dle Parlament s'ha sabut que el TSJC ha dictat l'obertura del judici oral contra Borràs per prevaricació i falsedat documental en el cas sobre el fraccionament de contractes durant l'etapa en què dirigia la Institució de les Lletres Catalanes (IEC). Això no obstant, s'ha decidit postposar la decisió sobre el futur de la presidenta fins dijous amb una nova reunió de la mesa.

En les rodes de premsa convocades a la tarda els grups que formen part de la mesa han deixat clar quin serà el seu posicionament. Primer la CUPdesprés PSC i, finalment, ERC, han anunciat que demanaran la suspensió immediata dels drets i deures de la presidenta com a diputada en aplicació de l'article 25.4 del reglament que així ho estableix tan bon punt s'obre judici oral per delictes de corrupció.

ERC ha demanat que abans d'aplicar aquest article sigui la mateixa presidenta qui demani la suspensió.