El conflicte català entrarà aquest any 2018 “en una nova ronda d’enfrontaments” d'intensitat més baixa “entre Catalunya i el govern central”, segons l’anàlisi que la consultora Stratfor, mal anomenada “CIA a l’ombra”, ha publicat aquesta setmana. La clau de la solució és el referèndum: “Madrid potser diu que està disposat a parlar amb el govern de Torra. Alhora, però, és molt probable que no autoritzi un referèndum legal i vinculant. És a dir, segurament la tensió política no retornarà al nivell de finals del 2017, però la qüestió del secessionisme català no es resoldrà”.

Stratfor, acrònim de Strategic Forecasting (Predicció Estratègica), és una empresa nord-americana especialitzada en serveis d'intel·ligència i espionatge. Els seus analistes segueixen la crisi catalana de prop. Aquesta anàlisi es titula "La Catalunya independentista s'ho agafarà amb més cautela".

D’una banda, diu l’anàlisi, el govern espanyol no té gaires incentius per resoldre la qüestió catalana, perquè s’acosten eleccions i el PP està molt pressionat tant per Ciutadans com “pels sectors més conservadors” del partit, de manera que “es refrenarà d’oferir cap concessió significativa als separatistes”.

D’altra banda, la presidència de Quim Torra, malgrat que durà “un cert grau de normalització” a Catalunya, també “significa que les friccions entre els governs català i espanyol continuaran”.

La consultora ja va pronosticar al seu 2018 Annual Forecast que el secessionisme català romandrà com una de les preocupacions del govern espanyol i que Catalunya no s’independitzarà aquest any. Les eleccions del 21 de desembre “van remarcar el fet que els votants estan dividits pel que fa a la independència”.

Stratfor també destaca les dificultats del Parlament per fer govern. Alhora, pronostica que, a curt termini, el nou Govern no cercarà una nova declaració d’independència i descartarà la unilateralitat. Segons Stratfor, els n'hauria “convençut” la repressió policial i judicial, l’aplicació del 155, “el trasllat de les seus socials de centenars de companyies” i la manca de suport d’estats europeus i de la UE a la causa independentista.

Govern curt

En aquestes condicions, “el nou Govern s’enfocarà a objectius més immediats”: els presos i exiliats, i normalitzar les institucions catalanes, “després de mesos de govern directe des de l’estat central”. Esclar que el Govern “defensarà el dret dels catalans a decidir”, però amb accions més aviat simbòliques, que li estalviïn problemes legals.

El fet que Torra prometés en la investidura “inversions addicionals en sanitat i ensenyament, i augmentar el salari mínim” fa concloure a la consultora que centrar-se també en afers socials “pot ajudar-los a guanyar sectors de l’electorat preocupats que la insistència en la independència hagi fet que el Govern negligeixi altres qüestions”.

L’anàlisi també recorda que aquest Govern pot ser de curta durada.

Independence Minded Catalonia Will Tread a More Cautious Path