“Llevat que Madrid recuperi el suport d'almenys alguns catalans que aposten per la independència, només les eleccions [del 21-D] no acabaran amb el conflicte. En resum, el conflicte català no es resoldrà amb la intervenció de Madrid, només entrarà en una nova etapa”. És la conclusió de Stratfor, acrònim de Strategic Forecasting (Predicció Estratègica), una empresa privada nord-americana especialitzada en serveis d'intel·ligència i espionatge, mal coneguda com “la CIA a l’ombra”.

Els analistes de Stratfor han publicat el seu últim informe sobre la crisi catalana aquest dijous. Hi pinten un quadre d’estancament del que la sortida no és altra que “reformes institucionals”, que concreten en la reforma de la constitució i a la millora del sistema de finançament autonòmic.

Si el govern espanyol i els seus aliats PSOE i Cs pensen que la intervenció de Catalunya i les eleccions resoldran la crisi, van errats, ve a dir Stratfor. “El problema d'aquest pla –explica– és que el resultat de les eleccions és impossible de predir. La incertesa econòmica i política derivada del referèndum d'independència [de l’1-O] potser ha fet canviar de parer a alguns electors independentistes. Però la resposta de Madrid també pot haver solidificat la voluntat del moviment independentista i atreure [al seu favor a] molts electors que encara no s’havien decidit”, afegeix.

Un remei temporal

L’anàlisi destaca les dades de l’últim sondeig del CEO per assenyalar la situació d’estancament polític. “El sentiment dels votants no ha canviat gaire des de les últimes eleccions del 2015, quan els partits independentistes van obtenir el 48% de vots i la majoria dels escons al Parlament”, diu.

Ara bé, segueix, “el que ha canviat, però, és la unitat dels partits independentistes”. Els esdeveniments a l’entorn del referèndum “han creat tensió entre ells, cosa que farà que els sigui més difícil, però no impossible, formar un govern eficaç en el futur”. Les coses no les veuen millor a l’altra banda. “Si els partits unionistes guanyen [el 21-D] també els serà igualment difícil formar un govern eficaç, perquè tenen poc en comú entre ells més enllà de la seva oposició a la independència”.

Les eleccions poden comprar una mica de temps al govern espanyol, afegeix l’anàlisi de Stratfor. “Però no és així que solucionarà els seus problemes, especialment si no està disposat a fer reformes institucionals”. Recorda també que el govern espanyol “ha dit que està disposat a augmentar el finançament de Catalunya i a reformar la constitució espanyola (…) però és poc probable que pugui avançar reformes significatives abans que els catalans tornin a les urnes”. Les eleccions del 21-D només són “un remei temporal”, conclou.