La plataforma Stop Jocs Olímpics insisteix en la necessitat que hi hagi transparència en la candidatura dels Pirineus de cara els Jocs d'Hivern de 2030, malgrat els informes publicats per la Presidència de la Generalitat aquest dimecres. Stop JJOO ha denunciat a través d'un comunicat que els informes externs publicats aquest dimarts pel Departament de Presidència, que han de servir per elaborar el document tècnic de la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern, són "antics". La plataforma alerta que són del 2019 i que, per tant, acompanyen "l'únic projecte" que s'ha fet fins ara, "el que va fer el Govern anterior", amb l'aleshores conseller Damià Calvet al capdavant. És per això que la plataforma ha denunciat que aquests no són els informes que reclama i els ha titllat "d'acte de propaganda" del Govern per "camuflar que a dia d'avui no hi ha cap estudi d'impacte ambiental, ni d'impacte socioeconòmic, ni pressupost en ferm", i alhora l'acusa de cercar "la confusió i la desinformació entre la població".

Transparència

En el comunicat de la plataforma remès als mitjans, Stop JJOO veu altra vegada una falta de transparència en la gestió del Govern de la candidatura olímpica. En resposta als 16 informes publicats avui sota el títol "Document tècnic de projecte de la candidatura", la plataforma considera que "tots aquests documents són antics", d'abans que Pere Aragonès arribés a la presidència. En l'informe hi apareixen múltiples qüestions relacionades amb els Jocs com ara pressupostos, infraestructures i seus olímpiques, totes possibilitats obertes i que no contemplen el projecte conjunt amb l'Aragó, ja que en aquell moment encara no existia aquesta possibilitat. Els documents han estat elaborats per l'oficina tècnica dels Jocs Olímpics, que depèn de Ferrocarrils de la Generalitat. Són dades que el Govern acumula i té en compte, però fonts de la Presidència han volgut insistir que en cap cas és el projecte de la candidatura que haurà d'avalar part de la ciutadania el 24 de juliol, sinó que són els documents elaborats que apunten possibilitats i que, en definitiva, mostren la viabilitat del projecte, com apunten els pressupostos que s'hi recullen. Amb tot, Stop JJOO continua reclamant que l'executiu català publiqui els estudis i informes de la proposta olímpica "actual" perquè la població "té dret a conèixer tota la informació real de la candidatura que es presentarà", per poder anar a les urnes "ben informada". 

Informació actual

"Tot i que govern s’entesta a vendre la publicació d’aquesta documentació com a acte de transparència i informació, STOP JJOO alerta que aquests no són els informes que està reclamant, ja que estan caducats, que només és un acte de propaganda de Govern per camuflar que a dia d’avui no hi ha cap estudi d’impacte ambiental, ni d’impacte socioeconòmic ni pressupost en ferm i que cerca la confusió i la desinformació entre la població", alerta la plataforma en el comunicat. Aquest matí, durant la sessió de control al Govern, la consellera Laura Vilagrà ha aprofitat la seva intervenció per anunciar que ja s'ha fet pública tota la documentació relacionada amb la candidatura dels Jocs, després que aquestes darreres setmanes tant la CUP com els comuns hagin exigit al Govern que pengi tots els informes sobre l'impacte que els Jocs tindrien al país: "Ja estan penjats tots els informes complets, amb temps i forma i tal com tocava", ha dit Vilagrà. Així, en el document tècnic contemplen unes despeses de 1.391.548.977,35 €, que quantifiquen les despeses de funcionament lligades estrictament a l'organització dels Jocs Olímpics. Al mateix temps, els ingressos previstos són de 1.504.379.698,00 €.