El projecte de la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern s'està elaborant i encara no se sap quan es farà públic, però la insistència cap al Govern de la Generalitat per tal que sigui transparent i no amagui informes s'ha anat manifestant en diversos fronts. És arran d'aquesta qüestió que aquest dimecres l'Executiu ha fet públics informes fins ara inèdits que s'havien encarregat entre l'any 2018 i 2021, abans que Pere Aragonès arribés a la presidència. Hi ha un total de 16 documents, i tots ells s'agrupen en un fitxer final de 184 pàgines que porta per nom "Document tècnic de projecte de la candidatura", o conegut com el "llibre blau" pels polítics de la Generalitat, donat el seu color corporatiu. En aquest document hi apareixen múltiples qüestions relacionades amb els Jocs com ara pressupostos, infraestructures i seus olímpiques, totes possibilitats obertes i que no contemplen el projecte conjunt amb l'Aragó, ja que en aquell moment encara no existia aquesta possibilitat.

Els documents han estat elaborats per l'oficina tècnica dels Jocs Olímpics, que depèn de Ferrocarrils de la Generalitat. Són dades que el Govern acumula i té en compte però fonts de la Presidència han volgut insistir que en cap cas és el projecte de la candidatura que haurà d'avalar part de la ciutadania el 24 de juliol, sinó que són els documents elaborats que apunten possibilitats i que, en definitiva, mostren la viabilitat del projecte, com apunten els pressupostos que s'hi recullen. Així, es contemplen unes despeses de 1.391.548.977,35 €, que quantifiquen les despeses de funcionament lligades estrictament a l'organització dels Jocs Olímpics. Al mateix temps, els ingressos previstos són de 1.504.379.698,00 €. 

Aquest matí durant la sessió de control al Govern la consellera Laura Vilagrà ha aprofitat la seva intervenció per anunciar que ja s'ha fet pública tota la documentació relacionada amb la candidatura dels Jocs, després que aquestes darreres setmanes tant la CUP com els Comuns hagin exigit al Govern que pengi tots els informes sobre l'impacte que els Jocs tindrien al país: "Ja estan penjats tots els informes complets, amb temps i forma i tal i com tocava", ha dit Vilagrà.

Pere Aragonès y Laura Vilagrà, ple parlament, sessió de control de Govern   Pau de la Calle

La consellera Laura Vilagrà i el president Pere Aragonès / Pau de la Calle

En l'informe s'apunten possibles seus on ubicar les proves esportives, com ara patinatge artístic al Palau Sant Jordi, entrenaments d'hoquei gel al Nou Palau Blaugrana que està projectat. A la Molina, biatló i esquí de fons a El Pla d'Anyella, esquí al Pla de Masella, alpí a la Pista Barcelona i a Olímpica. A Baqueira Beret snowboard a Blanhiblar i freestyle a Reina, entre altres opcions. El document també parteix de la base que falten infraestructures per les proves de salt i de circuit de gel, i de les dificultats per tenir el circuit d'esquí de fons en les condicions que requereix el Comitè Olímpic Internacional

Impacte ambiental: tres quarts de pàgina

Una de les qüestions amb més polèmica i per la qual més s'han preocupat alguns partits i plataformes és l'impacte ambiental que tindrà el projecte. De fet, al voltant de 200 científics han signat un manifest contra els Jocs d'Hivern. El Govern de moment només ha encarregat un informe sobre l'impacte ambiental, amb un cost de 100€ i que ocupa dues pàgines. Una d'elles, però, és la portada. Fonts del Govern han aclarit que encara no s'han fet estudis sobre l'impacte ambiental perquè encara no existeix un projecte definitiu de candidatura.

 

 

També es parla breument de sostenibilitat en un altre apartat que avalua l'impacte dels Jocs en altres països on s'han dut a terme, entre els anys 2002 i 2018. Les conclusions que n'extreuen posen literalment que "les polítiques sostenibles en general es van centrar en la construcció sostenible, els estàndards de gestió, les certificacions i la reducció d'emissions de gasos d'efecte hivernacle". 

Viles Olímpiques

També es contempla la creació de projectes de viles olímpiques a fi de procurar allotjament als atletes i oficials dels equips que participin als jocs, així com a les seves famílies. L'informe contempla tres viles. La primera és a La Marina del Prat Vermell, a Barcelona, en una àrea de substitució d'un antic teixit industrial obsolet actualment en desenvolupament. En aquest espai es proposa la construcció de 450 habitatges d'uns 75 metres quadrats de mitjana. 

La segona vila que es proposa és a el sector de l'Àrea Residencial Estratègica Camí de les fàbriques, a Puigcerdà, on es planteja construir 445 habitatges de més de 85 metres quadrats. Per últim la tercera vila es projecta a l'àrea del clúster de Baqueira 1.500 (Vielha), per construir on actualment hi ha l'aparcament i al solar de l'antiga caserna militar, on fer uns 300 habitatges d'entre 70 i 100 metres quadrats.