Ous estrellats, pollastre al curri, carn arrebossada o pastís de llimona amb pinya. Són alguns dels plats que han pogut degustar els 111 comensals que aquest dimarts han acudit al sopar groc solidari que ha tingut lloc al restaurant Semproniana, regentat per la cuinera Ada Parellada.

Els llaços grocs, les peces de roba del mateix color o les bufandes i les gorres, ja habituals en la vestimenta independentista dels últims mesos, han omplert el curiós restaurant barceloní de solidaritat pels presos polítics. Entre els comensals, la dona i la filla de Joaquim Forn, la del Jordi Sànchez i la parella de Jordi Cuixart. A més, també hi han estat presents els vicepresidents d'Òmnium i l'ANC, Marcel Mauri i Agustí Alcoberro, i l’ara diputada electa de Junts per Catalunya Anna Tarrès.

L’èxit ha estat rotund. Només un centenar de persones han pogut finalment formar part de la iniciativa, però, segons ha explicat la mateixa Ada Parellada, el restaurant ha hagut de rebutjar un miler de sol·licituds. “Haguéssim pogut omplir un Sant Jordi”, diu somrient.

Per això, gràcies a la bona acollida de la iniciativa, Òmnium Cultural, entitat que ha coorganitzat aquest esdeveniment, ja preveu rèpliques arreu del país. La idea és que altres restaurants catalans se sumin a la proposta de fer sopars grocs i poder seguir solidaritzant-se amb les famílies els presos. De fet, el preu del menú eren 80€, que aniran destinats a la Caixa de Solidaritat.

Mauri Semproniana ada parellada Sopar Groc - Carlota Camps

A l'inici del sopar, el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, ha assegurat que aposten per repetir l'experiència de la Semproniana arreu del territori i ha volgut agrair el suport de la gent. Per la seva banda, el seu homòleg a l'ANC, Agustí Alcoberro, ha demanat no normalitzar que hi ha presos polítics i "mobilitzar-nos de manera permanent" fins que siguin alliberats. 

El menú groc

La carta d’aquest dimarts a la Semproniana estava plena de simbolisme. Per començar, un pica-pica integrat per diversos plats grocs, des de patates xips fins a ous remenats o pebrot farcit. Tot seguit, bacallà arrebossat amb salsa mostassa i pollastre al curri i, finalment, un pastís de llimona amb crema catalana i pinya i un llaç groc.

El simbolisme, però, no acabava aquí. Per beure: un vi blanc, un de negre i dues cerveses -una catalana i una belga en record també als polítics catalans que van marxar a Brussel·les-. Per coronar el sopar, una mica de pa, evidentment, també groc.

WhatsApp Image 2018 01 09 at 21.06.47 (1)

L’experiència no ha estat fàcil, i ha fet esmolar l’enginy de la cuinera Ada Parellada, que ha hagut de pensar en diversos aliments grocs. Segons ha explicat ella mateixa, el més difícil ha estat el peix i la carn, ja que no és comú que siguin de color groc. Ara bé, Parellada ho ha resolt amb èxit, amb el bacallà arrebossat amb salsa mostassa i el pollastre al curri.

Protestes al carrer

La iniciativa d’Òminum i el restaurant Semproniana ha tingut molt èxit, però també alguns detractors. Durant els dies previs a la iniciativa, el restaurant ha rebut un fort boicot, materialitzat en crítiques negatives al restaurant a través de les plataformes on s’anuncia el restaurant, com Tripadvisor o Facebook, i també amb reserves falses.

Aquest fet ha provocat que Parellada defineixi l'experiència com a "agredolça". Reconeix que ho ha viscut com un "tràngol", que li ha fet "trontollar" el negoci, cosa que l'ha "preocupat". Ara bé, agraeix "l'espectacular suport" rebut després i assegura haver-ne sortit reforçada. 

Durant el sopar, el boicot també s’ha fet evident a través d’una protesta a les portes del restaurant, organitzada pel grup d’extrema dreta Democracia Nacional, encara que només s’hi han aplegat unes deu persones.