El president del Consell Executiu de Còrsega, Gilles Simeoni, defensa que "la solució política" a l'afer català ha de passar per "un procés de diàleg" amb l'Estat. Segons ha afirmat durant el congrés de l'Aliança Lliure Europea, Simeoni creu que "la solució no pot ser judicial, ha de ser política", aclarint que els catalans poden comptar amb el suport dels corsos, ja que són "totalment solidaris amb la reivindicació democràtica dels catalans", però reconeix que la situació els ha repercutit.

Així, segons el president de Còrsega ha confessat en una entrevista a l'ACN en el marc del congrés, el referèndum de l'1-O ha afectat les seves reivindicacions, ja que "la solidaritat entre l'estat espanyol i l'estat francès ha conduït a un enduriment de la posició de l'Estat cap a Còrsega". D'aquesta manera, França considera que si fan concessions, hi haurà "un reforçament de la demanda independentista i un risc de secessió", segons el parer de Simeoni. El president cors sempre ha mostrat la seva solidaritat amb el poble català i als presos polítics i exiliats

 

Emancipació institucional 

"Pot ser un pretext per no avançar més de pressa pel camí d'una discussió política amb nosaltres", remarca. Després d'un primer mandat al Consell Executiu de Còrsega on ha fet "aprenentatge de responsabilitat", Simeoni encara el segon aquest any amb una majoria ampliada i l'objectiu que París escolti "l'aspiració política" dels corsos a ser "reconeguts com a poble".

En les eleccions del juny, el seu partit, Femu a Corsica, va obtenir més del 40% dels vots. "Aquesta legislatura ha de servir per consolidar de manera irreversible el camí del poble cors cap a la seva emancipació institucional, política, econòmica, social i cultural", defensa. El polític i també advocat abans va ser alcalde de Bastia, ciutat corsa de 40.000 habitants i capital del departament de l'Alta Còrsega. 
 

Decepció amb Macron


Simeoni es queixa que fins ara el president Emmanuel Macron ha rebutjat "totalment tenir en consideració la dimensió política de la qüestió corsa", però el president cors no tira la tovallola. Així, insta el president francès a "canviar de posició" i escoltar "l'expressió de les urnes": "Els corsos han votat de forma massiva des del 2015 per una llista nacionalista que busca una solució política".

En aquest sentit, el president cors ha avisat que si París no "obre un diàleg" amb Còrsega, els joves es podrien "radicalitzar". A principis de setembre, el Front d'Alliberament Nacional de Còrsega (FLNC) va amenaçar de tornar a agafar les armes si Macron no mou fitxa. El grup independentista va fer pública aquesta amenaça en un comunicat a la premsa on apareixen unes trenta persones emmascarades i armades. D'ençà de la seva formació l'any 1976, el grup hauria perpetrat un centenar d'atacs i assassinat a nou policies. "El retorn a la violència és inacceptable, seria un error històric", diu taxativament el president de Còrsega.

 

Reunió amb Aragonès 

Aquest dilluns, Simeoni es reunirà amb Pere Aragonès a Glasgow, on el president s'ha desplaçat per assistir a la conferència COP26. Ahir, Aragonès ja es va trobar amb la primera ministra d'Escòcia, Nicola Strugeon, en la que és la seva primera reunió. Aquesta no s'ha centrat en termes polítics sinó en compartir experiències sobre la crisi climàtica i durant la trobada s'han intercanviat regals: des de Catalunya ell li ha portat un llibre sobre Pau Casals, mentre que ella ha obsequiat Aragonès amb un set per beure whisky. Després de trobar-se amb Simeoni, Aragonès té prevista una reunió amb el president de l'Assemblea de Regions d'Europa (ARE), Magnus Berntsson.

A la imatge principal Gilles Simeoni, el president del Consell Executiu de Còrsega / ACN