El president de la Generalitat, Pere Aragonès, s'ha reunit aquest diumenge per primera vegada com a cap del Govern amb la primera ministra d 'Escòcia, Nicola Sturgeon, a Glasgow. En el marc de la conferència de la coalició regional 'Under2' sobre la crisi climàtica en la qual ha intervingut, Aragonès ha mantingut una reunió de mitja hora amb Sturgeon. Des de Presidència, asseguren que l'objectiu "principal" d'aquesta trobada ha estat "compartir experiències" de Catalunya i Escòcia sobre polítiques climàtiques. Segons l'ACN, el president ha obsequiat la primera ministra amb un llibre sobre Pau Casals, mentre que ella li ha regalat un set d'estris per beure whisky. 

En declaracions a la premsa, Aragonès ha expressat el seu desig que Catalunya s'emmiralli en el projecte independentista d'Escòcia, especialment perquè està "basat en polítiques de justícia social". "És un molt bon exemple", ha elogiat. Pel que fa a un possible segon referèndum a Escòcia, Aragonès ha traslladat a Sturgeon "el suport al poble escocès, decideixi el que decideixi". "Seran uns anys clau per a Catalunya i el que passi a Escòcia ens ho mirarem molt atentament", ha assegurat.

 

Just després de parlar amb la líder escocesa, Aragonès s'ha reunit amb el governador de Washington, Jay Inslee. A més a més, el president Aragonès mantindrà aquesta tarda una reunió bilateral amb el govern de Baden-Württemberg, encapçalat pel ministre-president d’aquest land alemany, Winfried Kretschmann. La trobada comptarà també amb la participació de la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, així com de diversos membres del govern regional alemany. 

 

president pere aragones escocia glasgow nicola sturgeon acnEl president Aragonès i la primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon es reuneixen a Glasgow / ACN

Paral·lelament, Sturgeon també s'ha reunit amb el president d'Andalusia, Juanma Moreno, i ha assenyalat que està "molt animada pel suport que hem aconseguit fins ara" amb la conferència. 

Coalició 'Under2'

A banda de la trobada amb la líder independentista escocesa, Aragonès ha viatjat a Glasgow aquest diumenge per intervenir a l'Assemblea General de la coalició 'Under2'. Aquest grup reuneix a 260 governs d'estats i regions per parlar sobre polítiques d'energia i infraestructures. Tal com indica el seu nom, l'objectiu de la coalició és que la temperatura del planeta no pugi més de dos graus de mitjana. El cap del Govern ha intervingut en la sessió Energy, Transport, Industry and Infraestructure Leadership i ha posat en relleu que “la transició verda és imperativa, tant des del punt de vista mediambiental i de lluita contra el canvi climàtic, com des del punt de vista econòmic”. Aquesta transició verda ha de “millorar la vida de la ciutadania”, ha dit, i ha assegurat que això “implica canvis i transformacions de fons”, que “s’han de governar i acompanyar des de les administracions”. 

Pere Aragonès ha explicat que aquest canvi de model requereix “inversions extraordinàries per accelerar els canvis” i ha assenyalat que en aquesta línia “tenim una oportunitat única amb els Fons Next Generation”, que “han de servir per crear un teixit productiu fort, sostenible i resilient”. “Tot euro que no sigui invertit en clau transformadora és un euro gastat en va”, ha conclòs.  

En línia amb els esdeveniments que s'estan duent a terme en les últimes jornades a Glasgow, el president de la Generalitat participarà dilluns a la 26a Conferència Mundial pel Clima (COP26). A primera hora del matí es reunirà amb el president de Còrsega, Gilles Simeoni, i després es trobarà amb el president de l'Assemblea de Regions d'Europa (ARE), Magnus Berntsson.

 

Jordà a Glasgow

El Govern ha anunciat una multa a tres empreses establertes a Catalunya amb una sanció de 6 milions i mig d'euros per superar els nivells permesos de contaminació. Així ho va explicar aquest dissabte la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, en una atenció als mitjans des de Glasgow. Jordà va dir que no podia revelar quines són aquestes companyies, però va assegurar que són casos "greus" i "algun de molt greu". La consellera va avisar al sector privat que seran "molt exigents" amb els objectius climàtics: "Tots hem de remar en la mateixa direcció". D'altra banda, Jordà va admetre haver parlat amb l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, sobre la possibilitat de posar peatges a l'entrada de la capital catalana: "No soc ningú per plantejar aquest peatge, però és evident que moltes capitals europees el tenen", va remarcar Jordà.

 

Foto principal: el president Aragonès i la primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon / @govern