El jurista Josep Costa, que en l'anterior legislatura era vicepresident del Parlament, ha proposat una solució respecte a les acusacions particulars en defensa dels Mossos per part de la Generalitat contra manifestants independentistes. "Retirar els advocats de la Generalitat dels processos penals i contractar una pòlissa de defensa jurídica", afirma.

"Això de les acusacions dels mossos és relativament senzill: cal retirar tots els advocats de la Generalitat dels processos penals i contractar una pòlissa de defensa jurídica per als funcionaris, com fan moltes administracions", ha dit. I ha assegurat que: "no ho dic ara. Ho he dit quan calia i a qui calia".

Costa acusaciones Generalitat captura tuit

Captura del tuit de Josep Costa

Aquest tuit està comprès en el context de l'acusació contra el manifestant independentista Marcel Vivent, a qui se l'ha sentenciat a 5 anys de presó per haver agredit a un mosso. En aquesta acusació hi participa la Generalitat que surt en defensa dels seus funcionaris, per ofici.

Un cop condemnat en Marcel, s’obre el debat polític sobre si la Generalitat s’ha de retirar d’aquestes acusacions i sobre si s’ha de sumar al recurs de les defenses demanant l’absolució. En aquest cas en Josep Costa, proposa una maniobra per solucionar d'arrel aquest conflicte tan incòmode pels partits independentistes del Govern, contractar una pòlissa de defensa jurídica pels funcionaris.

El cas Vivet

El Jutjat per la secció 21 de l’Audiència de Barcelona, ha condemnat a 5 anys de presó per un delicte de desordres públics i un d’atemptat contra l’autoritat el manifestant independentista Marcel Vivet.

L’acusen de colpejar al canell dret amb el pal d’una bandera a l’agent de la Brigada Mòbil dels Mossos d’Esquadra amb TIP 18784 durant una manifestació de rebuig a la convocatòria ultra convocada per JUSAPOL. Els fets es remunten al 29 de setembre de 2018, quan el processat —que formava part de Guanyem Badalona en Comú, la llista de la candidata de la CUP el 14-F, Dolors Sabater— va acudir a una contramanifestació convocada per diverses organitzacions independentistes en protesta per la concentració de Jusapol que se celebrava paral·lelament i amb la qual pretenien imitar la festa índia holi, en la qual es llancen pólvores de colors.

Per l'Audiència, "la projecció de pintura acrílica i pólvores de colors no va ser casual, sinó més pròpia de les tècniques de guerrilla urbana" atès que aconsegueix la "triple finalitat" de dificultar la visió dels agents, entorpir la seva respiració, i que quedin amb el rostre descobert una vegada es treuen la visera, segons van afirmar els Mossos d'Esquadra.

Imatge principal: Josep Costa. - Sergi Alcàzar