Esquerra Republicana només té 33 dels 135 diputats del Parlament de Catalunya. És una constatació que ja s’ha fet evident a la cambra catalana. El nou escenari de Govern en solitari, després de la sortida de Junts per Catalunya, ha obligat a redoblar esforços per a poder tirar endavant iniciatives negociades amb els grups parlamentaris. No sempre ha sortit bé, traduint-se amb la pèrdua d’algunes votacions. En altres casos, ha estat el mateix executiu qui s’ha vist abocat a esgotar i estirar el calendari per a poder tirar endavant iniciatives.

Hi ha poques certeses avui a la política catalana, excepte una: que no hi haurà pressupostos aprovats abans de l’1 de gener i caldrà, com a mínim, uns dies —o mesos— de pròrroga. La voluntat expressada públicament tant des de Calàbria com des del Palau de la Generalitat és d’”intensificar” les negociacions per tenir acords ben aviat. Però la realitat que els potencials aliats –els comuns, el PSC i Junts per Catalunya, per aquest ordre– refreden les expectatives. Això ha convertit el Parlament un niu d’especulacions aquest dimarts sobre quan podria tenir lloc el primer debat a la totalitat dels comptes, si caldria habilitar o no les vacances de Nadal (amb les repercussions logístiques, econòmiques i laborals que tindria això per a la cambra catalana). Conscients que els terminis han saltat pels aires, els mateixos diputats admeten que no saben quan el tindran entre les mans.

El dels pressupostos no és l’únic cas d’iniciativa legislativa que s’ha vist obstaculitzada per les noves circumstàncies polítiques. És el cas d’un decret que va aprovar el Govern el passat 26 d’octubre que elevava en 376 milions d’euros el pressupost del Departament de Salut per l’impacte que ha tingut la pandèmia en les finances. Davant la soledat parlamentària, l’executiu ha hagut d’estirar fins al límit el termini per a la seva convalidació. Aquest dimarts, la Junta de Portaveus ha acordat que es debati i voti en la sessió plenària del pròxim dimarts 13 de desembre, un mes i mig després. S’aprovarà o derogarà l’últim dia que legalment tenien per a dur-lo a la cambra si no volien que decaigués automàticament per desistiment. Caldrà veure si hi ha els números per a ratificar-lo.

Des que Junts per Catalunya va sortir del Govern per passar a fer oposició frontal, han estat diversos els revessos que s’ha endut ERC al Parlament de Catalunya. La primera va ser una iniciativa, la llei d’estadística, que havia liderat el llavors conseller Jaume Giró. Els juntaires van votar-hi en contra i van tombar el projecte. La setmana passada, amb la seva abstenció, també van facilitar la reprovació d’un membre del Govern, el conseller d’Interior Joan Ignasi Elena, per la crisi a la cúpula dels Mossos d’Esquadra.

Pressupostos en 45 dies?

Els pressupostos no arribaran a l’1 de gener perquè hi ha tota una tramitació parlamentària que ho impedeix. Primer s’han de presentar públicament i la Mesa del Parlament els ha d’admetre a tràmit. Un cop fet això, s’obre un període “no inferior a deu dies naturals” per a la presentació d’esmenes a la totalitat, durant el qual compareixen consellers. A partir d’aquí ha de tenir lloc un debat a la totalitat, un debat en comissió i un debat final a la cambra. Amb tot plegat, fonts parlamentàries assenyalen que el rècord de tramitació més ràpida se situa en 45 dies. Va ser l’any passat, pels primers pressupostos del Govern Aragonès.