Els pressupostos de la Generalitat ja van molt fora dels terminis ordinaris. No es podran aprovar de forma definitiva abans de l’1 de gener. I al Parlament ja s’especula amb possibles plens extraordinaris durant les vacances de Nadal. Malgrat tot, des del Govern tornen a insistir que esperen poder presentar-los “en els propers dies”, amb un acord i una majoria parlamentària al darrere. Unes presses que refreden dos dels seus possibles aliats, el PSC i els comuns, que han respost a l’executiu de Pere Aragonès que estan “lluny” d’un possible pacte i que ha de baixar al fang a negociar de debò els continguts.

La principal negociadora del PSC en aquests pressupostos, Alícia Romero, mantindrà aquesta tarda una nova reunió amb el Govern. Però ha refredat aquestes expectatives: “Res és impossible, però veig bastant difícil arribar a un acord aquesta setmana”. La dirigent socialista ha constatat que “no hem començat a entrar en detalls ni hem iniciat cap negociació encara”. I ha afegit en aquesta línia: “Pressa no en tenim. Perseguim un bon acord, que necessita teixir-se amb certa rigor i seriositat. Això ens marcarà el ritme”. Per això encara ni han traslladat les seves propostes a Palau. Romero ha reclamat també al president Pere Aragonès que “expliciti que vol el suport del PSC”. 

 

En la mateixa línia s’ha pronunciat Jéssica Albiach, líder dels comuns al Parlament, que ha llançat un avís a navegants: “Ara mateix estem lluny. Dir el contrari és mentir”. En aquest sentit, ha considerat “pràcticament inviable” arribar a un principi d’acord aquesta setmana, com desitgen els republicans. Albiach ha assenyalat que hi ha dues “carpetes clau” que el Govern no ha obert i que són imprescindibles: un pla de rescat de la sanitat pública i un pla de xoc social de 1.000 milions euros. “No donarem xecs en blanc, la situació és molt complicada”, ha advertit, després d’acusar l’executiu d’”arrossegar els peus”. I ha reblat: “Al Govern li toca assumir la realitat, que té 33 diputats. No està accelerant com cal”.

ERC vol acords aquesta setmana

En aquests moments, el Departament d'Economia té obertes negociacions amb Junts per Catalunya, el PSC i els comuns. Amb aquests últims estan més avançades, però la voluntat d'ERC és d'"accelerar" i "intensificar" les converses amb tots els possibles aliats. “Estem en un procés de negociacions obertes, especialment amb els comuns, Junts i el PSC, i apel·lem a la responsabilitat de tots ells”, defensava la portaveu i secretària general adjunta d’ERC, Marta Vilalta, aquest dilluns. Els republicans s’han proposat accelerar-ho tot, perquè el calendari està en contra. “Hi ha negociacions obertes amb intercanvi de documentació i propostes, i desitgem que acabar la setmana o tenir principis d’acord en els propers dies”, insistia Vilalta.