Sis anys després de la manifestació unionista al centre de Barcelona el 8 d'octubre de 2017, una setmana després de la celebració del referèndum d'autodeterminació, la presidenta de Societat Civil Catalana, Elda Mata, ha fet una crida a l'espanyolisme perquè acudeixi de nou a l'acte programat per aquest diumenge, 8 d'octubre. Segons ella, la situació és ara, amb els partits independentistes condicionant una investidura de Pedro Sánchez a canvi de "com a mínim" l'amnistia, és "més greu" i perillosa que la del 2017. "La situació no té gaires similituds. Al 2017, la situació de ruptura era tan clara que ens vam posicionar tots en un mateix costat. Davant teníem els que infringien i violentaven la llei. Això era molt visible", ha reflexionat Mata , que creu que ara el panorama és totalment oposat: "Ara és més greu. En totes les malalties el que no es veu és el més perillós", ha deixat caure, en referència al contingut de les converses en les negociacions de Sánchez amb Junts i ERC. 

Polítics que no hi aniran perquè "no s'entendria"

Si el 2017 l'entitat reclamava "recuperar el seny" davant els darrers esdeveniments, enguany es posiciona obertament contrària a l'amnistia, que Mata ha deixat clar que és el primer pas cap a un referèndum d'autodeterminació. I si fa sis anys l'entitat va aconseguir reunir a tots els partits del 155, també el PSOE i el PSC, enguany només han confirmat la seva assistència partits de la dreta espanyolista, a qui la presidenta de l'entitat assegura que no estan lligats. Amb tot, Mata ha fet referència als socialistes sense anomenar-los, assegurant que hi ha molts polítics que els han confessat que no aniran a la manifestació perquè "creuen que no s'entendria la seva assistència" en aquest acte contra l'amnistia, a la qual el mateix Pedro Sánchez ja ha obert la porta. Preguntada en aquest acte de Nueva Economía Fórum a l'hotel Palace per si aquestes paraules feien referència a alguns càrrecs del PSC o del PSOE, Mata s'ha limitat a contestar que aquests partits estan "seguint una estratègia" diferent de la seva, i que el seu paper és fiscalitzador de l'acció de les formacions polítiques. 

Més problemes per a la mobilització que el 2017

Després d'anunciar que aquest diumenge arribaran autobusos d'arreu de l'Estat per assistir a la manifestació al centre de Barcelona, amb l'al·licient afegit per la presència d'Isabel Díaz Ayuso, Alberto Núñez Feijóo o Santiago Abascal a la concentració, Mata ha rebutjat marcar-se un objectiu d'assistents. "Si ens posem una xifra, després amb la diferència entre la qual donem els organitzadors i la que posa la Guàrdia Urbana mai sabem quanta gent realment hi ha. Sabem però que serà molt nombrosa". Amb tot, ha advertit que, a diferència del 2017, quan segons SCC van aconseguir reunir fins a 900.000 persones, el 2023 la mobilització és més difícil: "En aquell moment hi havia uns fets escandalosos amb molta visibilitat. Ara són més greus, però més subtils, i això pot provocar que no vingui tanta gent", ha reflexionat la líder espanyolista.