El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha aplanat aquest dimarts el camí a una llei d'amnistia reivindicant "l'encert" que va suposar indultar els presos polítics. Ha rebutjat, però, la celebració d'un referèndum d'autodeterminació perquè “els catalans volen retrobament”. Així s'ha pronunciat, en una compareixença des del palau de la Moncloa, just després que Felip VI l'hagi designat candidat a la investidura per continuar sent president del govern espanyol. "És l'hora de la política, del compromís amb el país i la generositat", ha reivindicat, a més de prometre governar el país tenint en compte "la pluralitat del parlament" i la "diversitat de la nació".

Hi haurà una fotografia de Pedro Sánchez amb Carles Puigdemont a Waterloo? El president del govern espanyol ha deixat ben clar que no. Ha explicat que durant els pròxims dies es reunirà amb els portaveus i/o presidents dels grups parlamentaris al Congrés dels Diputats, i ha tancat la porta a trobar-se amb els líders d'aquests partits si aquests no tenen el seu escó a la cambra baixa. Així mateix, ha assenyalat que la primera de les seves reunions serà amb Yolanda Díaz, líder de Sumar, amb qui vol "reeditar el govern progressista de coalició". Ha volgut silenciar, així, els missatges que ha enviat aquesta setmana el partit de la vicepresidenta espanyola, que es queixa d'estar "molt lluny" d'un acord amb el PSOE.

 

Tanca la porta el referèndum

Tot i que el president del govern espanyol hagi obert de bat a bat la porta de l'amnistia, ha deixat tancada a pany i forrellat la del referèndum. "Ja no només per compromís i exigència constitucional, sinó per una convicció política", ha assenyalat quan se li ha preguntat sobre l'exigència de Junts per Catalunya i Esquerra Republicana: "Treballar per fer efectives les condicions" que permetin preguntar als catalans sobre el seu futur polític. "El que demanen els catalans és passar pàgina de la situació i tornar al retrobament, i cap allà és on ens mourem", ha assenyalat Pedro Sánchez.

Negociacions "complexes" que obren la porta a l'amnistia

Paral·lelament, el líder socialista ha reconegut que les negociacions per lligar la seva investidura seran "complexes", perquè també ha deixat clar que buscarà que Junts i ERC li atorguin estabilitat parlamentària durant tota la legislatura. Ha assenyalat que cal continuar avançant pel "camí de la convivència i la concòrdia" a Catalunya per tal de superar "discòrdies passades". Ha argumentat, també, que no se sent gens "orgullós" pels fets d'octubre de 2017. I ha assenyalat, en aquest sentit, que els indults als presos polítics concedits pel seu executiu l'any 2021 van ser "encertats". "Les tensions territorials s'han reduït i Espanya està més unida", ha dit el president espanyol, en una forma clara d'aplanar el camí a una llei d'amnistia. 

Pedro Sánchez, designat candidat a la investidura per Felip VI

La compareixença de Pedro Sánchez a la Moncloa ha arribat minuts més tard que la presidenta del Congrés dels Diputats, Francina Armengol, hagi comunicat que el rei Felip VI ha proposat al líder del PSOE com a candidat per ser reelegit president del govern espanyol. Així ho ha decidit el cap d’Estat després de trobar-se amb tots els partits que han volgut reunir-se amb ell al Palau de La Zarzuela. Després que l’intent d’Alberto Núñez Feijóo resultés ser un fracàs, el monarca s’inclina perquè el socialista provi sort tot i no tenir els suports garantits. De fet, a hores d’ara tan sols té lligats els 121 vots del PSOE.

Instants previs a les compareixences d’Armengol i de Sánchez, també ha parlat el líder del PP i candidat a ser el cap de l’oposició durant la pròxima legislatura. Alberto Núñez Feijóo ha denunciat que davant la investidura de Pedro Sánchez, a Espanya li esperen setmanes de “negociacions obscures, teatralització de la política i moltes mentides”. Després de l’audiència amb Felip VI a La Zarzuela, el dirigent gallec ha donat per fet que el socialista ja té un pacte fet amb Sumar i Esquerra Republicana i ara, segons ha dit, si hi ha govern o repetició electoral dependrà de Carles Puigdemont.

La data per la investidura, a l'aire

Pedro Sánchez, durant la seva compareixença, no ha avançat en quin dia del calendari vol col·locar el seu debat d'investidura. En les pròximes hores, Francina Armengol haurà de comunicar quina data ha estat acordada entre el líder socialista i la presidenta del Congrés dels Diputats per fixar un debat d'investidura que permeti a Sánchez tenir prou temps per lligar un acord amb l'independentisme i mantenir-se així a la Moncloa.