El principal negociador de Sumar, Jaume Asens, ha apuntat que és "molt complicat i gairebé impossible" que l'amnistia ja estigui en vigor abans de la investidura, la qual situa entre la primera i la segona setmana de novembre. "El que pot succeir és que hi hagi una aprovació inicial, però la llei segurament no estarà al BOE abans de la investidura", ha reconegut en una entrevista a TV3.

Preguntat sobre quina seguretat tindria Junts en acceptar votar als socialistes sense la materialització de l'amnistia, Asens ha admès que la desconfiança en els compromisos del PSOE és un gran escull per Junts en aquestes negociacions. "Un dels obstacles evidentment, aquesta relació de desconfiança", ha apuntat. 

Per altra banda, respecte a un possible referèndum ha descartat que imposar-los com a condició per la investidura serveixi perquè es materialitzi. Asens considera que Catalunya ha de votar el seu futur polític, però ha advertit: "el referèndum com a condició  per la investidura no el garanteix, sinó que l’allunya. A vegades la gesticulació pot ser perillosa i hem d’aprendre molt com treballen Bildu i PNB, no sabem res de Bildu, no fan mai declaracions". A més ha remarcat: "Quan es pretén fer un tot o res en la negociació, a l'inici sobretot, es corren molts riscos". 

La relació entre Sumar i el PSOE

Després que la líder de Sumar, Yolanda Díaz, hagi avisat que l'acord per formar govern amb el PSOE "està lluny", Asens ha dit que "està lluny, però hi serà". Segons ha afirmat, les dues coses no són incompatibles i ha donat per fet que hi haurà un pacte per reeditar el govern de coalició.

Asens ha assegurat que no s'està parlant del repartiment de ministeris sinó que les converses estan centrades en el programa polític. En aquesta línia, ha atribuït la "llunyania" de les posicions a les polítiques socials que es volen pactar. 

Justament, aquests dimecres, Pedro Sánchez i Yolanda Díaz es reuneixen en el marc de la investidura. Sánchez va avançar que per començar es reunirà al Congrés amb Díaz, amb qui confia poder reeditar una coalició progressista al capdavant del Govern. La reunió està prevista per a aquest dimecres a les 10.00 hores. La setmana que ve es veurà amb la resta de formacions, tret de Vox. Alhora, ha assenyalat que també té intenció de parlar amb el PP d'Alberto Núñez Feijóo, tot i que ha deixat clar que no serà per demanar suport ni per "el que han fet ells d'apel·lar a la pitjor de les corrupcions, que és el transfuguisme". Sánchez va reivindicar que el PSOE té "un projecte de país clar i conegut" i la seva aposta és per la "convivència entre espanyols i també entre els pobles d'Espanya". En aquest sentit, va recalcar que el marc de les negociacions serà sempre la Constitució.