Tot i voler evitar la foto de Colón, Alberto Núñez Feijóo i Santiago Abascal assistiran aquest diumenge a Barcelona a la manifestació contra l'amnistia i el referèndum convocada per Societat Civil Catalana (SCC). Per un costat, el Partit Popular ha resolt un dels enigmes que quedaven i Feijóo hi anirà “com un ciutadà més”, ha confirmat el coordinador general, Elias Bendodo, aquest dilluns després de la reunió del comitè de direcció. Els fets no li han deixat més remei. De la mateixa manera, Abascal, després de visitar el rei Felip VI, ha animat tots els espanyols a donar suport a una "mobilització massiva".

Un cop assumit el cop de la derrota i després de reunir milers de persones a Madrid contra la llei d’amnistia, el PP continua l’estratègia d’agitar el carrer en contra de les negociacions entre el PSOE i les formacions independentistes catalanes. A l’estratègia de presentar mocions als ajuntaments i als parlaments autonòmics i la intenció de coordinar una resposta jurídica que derivi al Tribunal Constitucional, els conservadors se sumaran a l’acte d’aquest diumenge a la capital catalana. “Creiem que és el moment, sense embuts, de defensar amb totes les nostres forces la igualtat i el respecte a l’actual marc de convivència”, ha afirmat Bendodo.

 

Ara bé, la direcció del PP deixa clar que “no és un acte del PP”, per la qual cosa Feijóo “deixarà el protagonisme a la societat civil” i es traslladarà a Barcelona “com un ciutadà més preocupat pels esdeveniments que s’estan vivint en una possible investidura de Sánchez”, segons ha dit el portaveu del PP en referència a l’amnistia i el referèndum que reclamen Junts per Catalunya i Esquerra Republicana de Catalunya. De la mateixa manera, el PP tampoc ha aclarit si s’hi desplaçaran altres membres de la cúpula: “Qui vulgui anar-hi, que hi vagi”.

El PP a Sánchez: “Surti de l’ambigüitat”

Els conservadors pressionen Pedro Sánchez perquè sigui transparent i expliqui què està negociant amb Junts i ERC. “Surti de l’ambigüitat, del silenci, de l’amagatall on és i expressi’s amb claredat”, ha reclamat Bendodo, que ha assegurat que “el referèndum no pot ser l’esquer de l’amnistia”. Al seu entendre, el PSOE està desviant l’atenció cap al referèndum al qual s’oposa per no parlar de l’amnistia i, segons diu, “és igual de greu”. Per al PP, Sánchez està negociant una amnistia “en base a un interès personal”, que és “continuar assegut al seient de La Moncloa".

Les paraules de Bendodo són l’avantsala de la visita de Feijóo i Sánchez aquest dimarts al rei Felip VI, en el marc de la ronda de contactes per trobar un altre candidat a la investidura. El coordinador general ha afirmat que el dirigent gallec defensarà davant el cap d’Estat “una Espanya de ciutadans lliures i iguals”, mentre ha recalcat que Sánchez, com a molt, pot oferir 152 diputats, els del PSOE i Sumar: “Un Frankenstein multiplicat per dos. Un acord de 24 partits”. Respecte al fracàs de la investidura de Feijóo, Bendodo ha recalcat que si bé el líder del PP no va aconseguir una “victòria numèrica”, sí que va assolir una “victòria ètica i de principis”.

Abascal: "Estem disposats a lluitar amb totes les conseqüències"

Per la seva banda, el líder de Vox, Santiago Abascal, ha fet una crida a "tots els espanyols" a manifestar-se pels carrers de Barcelona "en defensa de la unitat nacional, de la Constitució, de l'Estat de dret i de l'igualtat dels espanyols", segons ha assegurat després de visitar La Zarzuela. De fet, davant les negociacions que hi ha en marxa, Abascal, que ha recordat que votaran en contra de la possible investidura de Sánchez, ha dit estar a favor d'"una mobilització permanent" que ajudi a "il·legalitzar els partits separatistes". "Volem que els espanyols sàpiguen que estem disposats a lluitar als tribunals, a les institucions i als carrers, i ho farem amb totes les conseqüències", ha exclamat Abascal de forma incendiària.