Perplexitat al món sobiranista per l'enfrontament obert des d'aquest dijous entre el PDeCAT i ERC a arrel de la filtració d'unes paraules del coordinador general del PDeCATDavid Bonvehí, on assegurava que el seu partit presentaria un "candidat autonomista" si el procés era "un desastre".

Després que aquest divendres, el mateix Bonvehí hagi anunciat que durà a la Fiscalia les filtracions -de les quals responsabilitza ERC-, nombrosos personatges propers a posicions sobiranistes li han demanat que s'ho repensi.

A través de piulades a Twitter, alerten del perill que suposa deixar en mans de l'òrgan judicial de l'Estat un tema sensible com és la gravació i difusió d'aquestes declaracions. "I què si ERC ha gravat declaracions estúpides del PDeCat? Si no les haguéssiu fet, no hi hauria problema! Reconeixeu error i passeu pàgina!", recomanava l'economista Xavier Sala-i-Martín.

La periodista Pilar Rahola ha descrit la decisió de Bonvehí com una "gravíssima bestiesa que ho posa en perill tot". També lamenta la "vergonya" que suposa que el PDeCAT "vagi a plorar a la mateixa fiscalia que persegueix membres del Govern". 

Al contrari que Rahola, l'historiador Agustí Colomines defensava la decisió de Bonvehí ja que demostra, segons diu, que "no estàs diposat a ser manipulat" pels responsables de la filtració que ho fan amb l'objectiu "destruir una part del moviment".

"En mans de l'enemic"

"Obriran diligències, citaran tot Déu a declarar, filtraran les declaracions, ens dessagnaran", ha augurat el també periodista Eduard Voltes. A més, ha demanat als coordinadors del PDeCAT que es repensin si és adient prendre aquesta mesura, que deixa "en mans de l'enemic" el cas de la gravació.

El sociòleg Salvador Cardús també veu un "gran error" en el trasllat de la polèmica a la Fiscalia, tot i que sí que creu important aclarir "qui, on i per què" va filtrar la gravació.

L'analista política i exdiputada d'ERC Gemma Calvet demana "no repetir errors previs al 9-N". Per la seva banda, el senador d'ERC Xavier Eritja assegura que l'origen d'aquestes gravacions està relacionat amb una intensificació de "les accions per mirar de trencar la unitat de l'independentisme".