La coordinadora general del PDeCATMarta Pascal, ha exigit aquest divendres a Esquerra Republicana que aclareixi què hi ha darrere les filtracions al responsable d'organització del seu partit, David Bonvehí, i demana que assumeixi responsabilitats, si n'hi ha. Per la seva banda, Bonvehí ha assegurat que portarà a la Fiscalia la gravació i difusió perquè investigui què hi ha al darrere i en depuri responsabilitats. En la conversa gravada i difosa, Bonvehí assegurava que si el procés acabés amb "un desastre" presentarien un "candidat autonomista" a les eleccions

La gravació difosa és una conversa privada que Bonvehí va mantenir amb càrrecs locals del partit al Bages, el passat 31 de març al restaurant El Vermell de Manresa. Al mateix restaurant hi havia membres d'ERC de la localitat i, de fet, en la gravació es poden escoltar les veus de dos dirigents republicans que asseguren que han "enviat un WhatsApp a Junqueras", tal com ha confirmat el mateix diputat d'ERC al Congrés Joan Tardà. Això, ha provocat un fort terrabastall entre els dos partits socis de Govern, en una setmana on les relacions ja eren força tenses. 

De fet, Pascal també ha criticat durament la roda de premsa, les últimes declaracions del portaveu d'ERC, Sergi Sabriàon acusava el PDeCAT d'estar "més pendent del partit que del país". La dirigent del PDeCAT ha titllat de "despropòsit absolut" i "sobrer" aquest comentari, i ha defensat el compromís de la formació amb el procés i el referèndum. 

Pascal ha qualificat els fets de "greus" i ha assegurat que considera que "són un despropòsit i afecten l'ètica i el sistema de valors, que alguns estan disposats a traspassar, no sabem si per fer mal a qui o a què". Per tot això, Pascal ha exigit a Esquerra que aclareixi què va passar i assumeixi les responsabilitats pertinents. De fet, la coordinadora del partit ha explicat que així li ha reclamat ella mateixa a la secretària general d'ERC, Marta Rovira, amb qui ha mantingut una conversa telefònica. Tot i la polèmica, però, ha assegurat que aquest assumpte "no afecta ni a la unitat de JxSí ni al procés que viu Catalunya".

A la Fiscalia

Aquestes paraules de Pascal arriben un dia després de la filtració d'una conversa de Bonvehí amb membres del partit, on assegurava que si el procés acabés amb "un desastre" presentarien un "candidat autonomista" a les eleccions. En la roda de premsa dels dirigents a Manresa, Bonvehí ha volgut deixar clar que és "independentista" i que la conversa s'emmarca en la normalitat d'una reunió del partit on s'analitzen tots els escenaris possibles.

El dirigent creu que se li han vulnerat drets fonamentals, i per això portarà a la Fiscalia la seva gravació i filtració. Bonvehí també ha criticat durament els fets i ha assegurat que la independència "no es guanya així", sinó amb "confiança i lleialtat" entre els independentistes.

ERC ho nega

Des d'Esquerra lamenten els fets i asseguren que no hi tenen res a veure. En un comunicat del partit, han lamentat la filtració, però ha assegurat que no hi tenen relació. ERC també han alertat que el referèndum té molts enemics i que és molt probable que episodis com aquest es tornin a repetir. També en aquests termes s'ha referit Tardà en una entrevista aquest divendres on ha defensat la no vinculació del partit amb al filtració, tot i assegurar que els dirigents del partit que apareixien a les gravacions eren la portaveu d'ERC a l’Ajuntament de Manresa, Mireia Estafanell, i l'excandidat republicà a la capital del Bages, Pere Culell. 

Tardà també ha assegurat que està "segur que més d’un ja s’està fregant les mans amb aquestes filtracions” i ha demanat "fer callar els que intenten fer creure que estem dividits".