Els sobiranistes balears han abandonat Yolanda Díaz i s'han sumat a ERC per les eleccions europees. Així ho ha decidit aquest dilluns vespre la militància en les respectives assemblees de Més per Mallorca, Més per Menorca i Ara Eivissa (que conformen Ara Més), tot ratificant la decisió de participar en els comicis del 9 de juny en la candidatura Ara Repúbliques —que agrupa altres partits nacionalistes d'esquerres com EH Bildu i el BNG—. En les passades eleccions generals, Vicenç Vidal va encapçalar la llista de Sumar a les illes i va aconseguir l'escó.

En el cas de Més per Mallorca, el 89,7% de l'assemblea ha votat a favor de l'opció d'Ara Repúbliques, mentre que només un 10,3% ha preferit concórrer amb Sumar. El portaveu de la formació ecosobiranista, Lluís Apesteguia, ha assenyalat que aquesta decisió és una aposta "clara" per una "Europa dels pobles i de les persones", per "defensar la llibertat i la democràcia". En aquest sentit, ha indicat que es presenten a les eleccions europees amb "tota la il·lusió" i "tota la força".

Cap suport per Díaz

Per la seva banda, Més per Menorca ha celebrat la seva 68a assemblea per ratificar l'acord al qual s'ha arribat amb la resta de partits sobiranistes de l'Estat. De fet, en aquest cas, la decisió de sumar-se a ERC s'ha pres per unanimitat: ningú ha estat a favor de repetir amb Díaz. "A partir d'ara, Més per Menorca comença a treballar amb la resta de partits en la confecció de la llista electoral i pròximament es decidirà qui serà el candidat menorquinista", ha apuntat la formació en un comunicat.

Pel que fa a ERC, recordem que Diana Riba serà la cap de llista dels republicans a les eleccions europees, una aposta per la continuïtat de la tasca de l'actual eurodiputada del grup dels Verds. Riba va entrar al Parlament Europeu l'any 2019 i va centrar els primers mesos de la legislatura a reivindicar els drets polítics d'Oriol Junqueras, que fa cinc anys va ser el cap de llista d'ERC en la coalició amb EH Bildu i el BNG. En aquella ocasió, la llista republicana va aconseguir fins a 3 escons. Cal recordar que no es preveu un bon horitzó per a les esquerres en els comicis del 9 de juny, ja que una de les últimes enquestes situa l'extrema dreta com a la segona força més votada.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!