Les forces de dretes s'han anat imposant a les darreres eleccions arreu d'Europa, com per exemple als recents comicis a Portugal. Tanmateix, no només creix el suport als partits de dretes, sinó que es dispara l'extrema dreta. Una enquesta duta a terme per IPSOS per a El Español mostra com els grups d'extrema dreta sumarien prou per esdevenir la segona força més votada. Tot plegat canviaria radicalment el mapa polític europeu així com la mateixa Unió Europea. La força més votada seria el grup del Partit Popular Europeu (PPE), tot i que passaria de 182 escons a 177. 

Entre el 6 i el 9 de juny, els europeus estan cridats a les urnes per renovar el Parlament Europeu. A l'estat espanyol, la votació tindrà lloc el 9-J i el favorit per guanyar els comicis és el Partit Popular. Els representants populars s'integraran al grup del PPE, que es preveu que serà el guanyador dels comicis. El grup Aliança Progressista de Socialistes i Demòcrates, on es troba el PSOE, quedaria com a segona força, amb 136 eurodiputats, 18 menys que als comicis del 2019. Aleshores, on entra l'extrema dreta com a segona força en aquests comicis? 

La possibilitat que l'extrema dreta s'imposi com a segona força a l'hemicicle del Parlament Europeu és condicional. Depèn de si els dos grups en què es divideixen les forces d'extrema dreta a la cambra decideixen unir-se. Els dos grans grups són, per una banda, Conservadors i Reformistes Europeus (ECR), on s'integren partits com Vox o Fratelli d'Italia; per l'altra, el grup d'Identitat i Democràcia (ID), on hi ha formacions com Alternativa per Alemanya (AfD) o el Reagrupament Nacional francès. En uns nous comicis, ECR aconseguiria 76 diputats, 14 més que a les darreres eleccions, i ID obtindria 81 escons, 8 representants més. Els dos grups d'extrema dreta plegats tindrien 157 eurodiputats i desbancarien de la segona posició el grup socialista

enquesta europees hemiscile elespañol
Font: El Español

Menys pes per a les forces de centre i esquerra

No només el grup més gran de partits d'esquerra recularia en unes noves eleccions europees, també ho farien la resta de forces d'esquerres i liberals. Els liberals i centristes del grup Renew (Cs, PNV i Coalició Canaria) passarien de 102 a 85 europarlamentaris. Sense pacte de l'extrema dreta, Renew es mantindria com a tercera força a l'hemicicle; si no, passaria a quarta. El grup dels Verds, que inclou ERC, BNG i Sumar, passaria dels 74 eurodiputats actuals a 55. 

Trenca la tendència baixista el grup de L'Esquerra, on s'emmarquen Unidas Podemos i EH Bildu, que obtindria un escó més i se situaria en 42 representants. El mateix passaria amb el grup de partits no adscrits a cap d'aquestes formacions, on hi ha partits com Junts per Catalunya, que passaria de 57 escons a 68. L'hemicicle europeu quedaria molt dividit i fragmentat i arribar a majories no seria fàcil, és més, podria ser que algunes forces antieuropeistes passessin a ser claus.

enquesta eleccions europees el español
Font: El Español

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!