Dues de les forces sobiranistes a l'Ajuntament de Barcelona, Esquerra Republicana i la CUP, acusen explícitament el govern municipal d'Ada Colau de cedir a les pressions dels ultres després de retirar el llaç groc de la façana de l'Ajuntament durant la concentració espanyolista d'ahir al migdia que va acabar amb aldarulls i un agent de la Guàrdia Urbana ferit. Menys contundent ha estat el grup municipal del PDeCAT que reclama explicacions sobre "en quines circumstàncies es va procedir a retirar el llaç groc del balcó".

El regidor d'ERC Jordi Coronas ha dit que és un atac "greu a la institució" i que "en cap moment" s'ha de retirar el llaç groc del consistori: "L'Ajuntament ha de donar una imatge de fermesa, de no cedir a la intolerància i als atacs ultres o feixistes". És per això que, juntament amb el PDeCAT, ha demanat una junta de portaveus extraordinària. Per a Coronas és important que davant de les actituds feixistes, l'Ajuntament "no s'arronsi".

Des de la CUP, Eulàlia Reguant ha denunciat que en les darreres setmanes "el feixisme està actuant de manera impune" a la ciutat de Barcelona i ha posat en dubte l'operatiu policial desplegat a la plaça Sant Jaume: "El d'un dia normal, i hi havia personatges com el portaveu de Democracia Nacional", ha dit Reguant. "La nova versió dels UPAS —els cossos antiavalots de la Guàrdia Urbana—, on era?", s'ha preguntat i ha denunciat que aquest cos policial estigués present en una concentració de persones migrades i no en una manifestació de "l'extrema dreta".

El PDeCAT també s'ha qüestionat el dispositiu policial i, en aquest sentit, el regidor Jaume Ciurana s'ha preguntat quin era "l’operatiu previst de protecció de l’edifici consistorial per part de la Guàrdia Urbana” i ha recordat que Ada Colau és "pel seu desig", la màxima responsable de seguretat del govern municipal. 

Pisarello llença pilotes fora sobre el dispositiu policial

Davant el qüestionament del dispostiu policial, el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, ha llançat la pilota a la Generalitat: "Aquest tipus de concentracions es comuniquen a Interior i des de Mossos no vam rebre cap tipus d'avís sobre la perillositat de la manifestació". Tot i això ha explicat que davant dels aldarulls, la Guàrdia Urbana va "tancar portes" i "va protegir l'entrada a l'Ajuntament".

Pisarello ha explicat que s'han obert diligències per "aclarir" els fets i que vol ser "prudent" abans de manifestar-se sobre l'agressió. Fonts municipals apunten que es va identificar una persona. 

"Només van ser 10 minuts"

Per la seva banda, el primer tinent d'alcalde Gerardo Pisarello ha insistit que el llaç només va estar 10 minuts despenjat de la façana de l'Ajuntament i ho ha situat en un context molt específic. Segons ha explicat, el personal tècnic estava restituint el llaç en el moment de la concentració perquè havia quedat malmès pel vent: “Això va generar aldarulls i tensió i el personal tècnic va entendre que per rebaixar la tensió era millor retirar-lo. Es va restituir immediatament després”, ha dit.

Pisarello ha insistit que es va tractar d’un moment “específic de confusió” i que el més important “és que el llaç és allà per quedar-se”.

El primer tinent d’alcalde també ha justificat que es repartissin tovalloles espanyoles a la platja. “Que tothom porti les tovalloles que vulgui respectant la resta”, ha dit i ha fet una crida a “l’autocontenció” perquè tothom pugui expressar-se com vulgui.