Diversos sindicats dels Mossos d'Esquadra han criticat aquest dijous que el Departament d'Interior treballi per "rebaixar la petició punitiva" en les causes per aldarulls, segons va anunciar aquest dimecres el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, en una compareixença al Parlament.

Sindicats com la Federació de Professionals de la Seguretat Pública (Fepol) han criticat les paraules del conseller perquè consideren que el Govern "prefereix protegir" a les persones que "agredeixen" als agents, mentre alguns països europeus actuen "en sentit contrari" i per això demanen una "rectificació immediata". També han criticat les declaracions el Sindicat de Policies de Catalunya (SPC) o l'Associació Professional Mossos d’Esquadra (APME).

"Cal protegir als policies"

Fepol assenyala que "a Europa es veu cada dia amb més claredat que cal protegir i donar suport als seus policies". Mentrestant, critiquen les decisions d'Interior. "Fins quan ens demostrarà el nostre Govern que els Mossos no els importem gaire i per això s'estimen més protegir aquelles persones que ens agredeixen", es pregunten.

Reprodueixen un fragment de la resolució del Parlament Europeu sobre el dret de manifestar-se on es posa "èmfasi en la importància de garantir la seguretat dels agents de seguretat, els agents de policia (...) durant les manifestacions". El Sindicat de Comandaments dels Mossos d'Esquadra (Sicme) ha repiulat el comunicat de Fepol amb la frase: "I si, de tant en tant, fem cas a Europa?".

"No rebaixem cap actuació punitiva"

SPC apunta que seguiran personant-se com a acusació particular per defensar als seus afiliats quan siguin agredits. "Nosaltres no rebaixarem cap actuació punitiva", ha reblat. També apunten que fiscalitzaran "molt de ben a prop" les actuacions del Departament i no descarten accions jurídiques.

Respecte les paraules del conseller, aquest sindicat assenyala que "no ha fet cap condemna de qui decideix utilitzar la violència per les seves legítimes reivindicacions", el que consideren "molt significatiu". També li demanen una rectificació. Finalment, diuen que "ha trigat poc" a "fer bo a l'antecessor", amb relació a Miquel Buch.

Per la seva banda, APME, abans conegut com el moviment MosSOS, critica que Sàmper "fiscalitzi només als Mossos" i li demana "alguna proposta de reforma penal vers els violents". "Conseller se li veu el llautó", exposen. Afegeixen que li traslladaran les seves demandes a la reunió del dia 24.

Sàmper al Parlament

Sàmper va explicar dimecres al Parlament que les "grans" acusacions que s'han fet han estat per delicte d'atemptat a l'autoritat i desobediència i va anunciar que vol descarregar de "càrrega punitiva" les causes i reduir-ho a un delicte de lesions i portar-ho al terreny del rescabalament de la responsabilitat civil derivada de les lesions.

"Això, que avui ha tingut el vistiplau jurídic, és molt probable que puguem explicar-ho en una o dues setmanes", va dir. Sàmper també va recordar que la Generalitat té l'obligació de posar els seus serveis jurídics a disposició dels funcionaris si han patit lesions durant una manifestació o aldarulls. "Feia molt mal a l'ètica i a la moralitat veure que hi ha hagut acusacions per part de lletrats de la Generalitat superiors a les de la fiscalia", va apuntar el conseller.

Imatge principal: El conseller Miquel Sàmper en una entrevista recent amb El Nacional / Sergi Alcàzar