La vaga del 25% comptarà amb USTEC. Els convocants de l’aturada del pròxim 23 de febrer -el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), la Coordinadora Obrera Sindical (COS) i la Intersindical- comptaran amb la participació del sindicat majoritari del professorat. Segons ha puntualitzat la portaveu d’USTEC, Iolanda Segura, a ElNacional.cat, no és que el sindicat dubtés a participar en aquesta aturada, sinó que en els darrers dies han estat molt ocupats amb tot el que ha tingut a veure amb l’ocupació del Departament d’Educació. Es tracta d’un tema que estava en “stand by” per la USTEC, i que aquest dilluns ha decidit confirmar de manera definitiva la seva participació en aquesta aturada. Així doncs, el sindicat majoritari també farà una aturada el dia 23 de març per protestar contra la sentència del 25% de castellà a les aules catalanes.

Aquest dilluns s’ha fet un acte davant del Parlament en el qual hi han participat el SEPC, la COS, la Intersindical i la USTEC;  i ha servit per explicar els motius que porten la comunitat educativa a fer vaga el 23 de març contra la sentència que obliga a fer el 25% de les classes en castellà a Catalunya. Segons el SEPC, és impossible salvar el català a les aules catalanes “sense mestres i professors, aules, recursos ni ràtios dignes”; i alhora asseguren que des de Catalunya no es pot permetre que “un tribunal espanyol decideixi en quina llengua han de ser les nostres classes”. “Estudiants i professors vivim, dia rere dia, el desmantellament de l’educació pública a tots els nivells i el retrocés implacable del català”, afirma el SEPC en una piulada al seu compte de Twitter. En aquest sentit, denuncia el “parany conceptual del bilingüisme” i “la bandera de la globalització més capitalista que ens vol distribuir arreu del món com si fóssim simples mercaderies”.

El cas és que aquesta vaga xocarà, molt probablement, amb una altra que van convocar els sindicats del món educatiu aquest divendres, després de reunir-se amb el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray. El cap del Departament es va mantenir en la seva posició i va mantenir la seva decisió d’alterar el calendari i avançar l’inici del curs escolar al 5 de setembre. Davant d’això, la USTEC, CCOO, UGT, la Intersindical i l’Aspepc van assegurar que el mes de març es farien cinc dies de vaga, però no van confirmar exactament quins serien.

ElNacional.cat, però, ha tingut accés a quins han estat els posicionaments de cada sindicat en la reunió de coordinació que ha tingut lloc aquest dilluns al matí. Comissions Obreres, per exemple, demana que l’aturada no es produeixi després del 23 de març, perquè les dues aturades no es trepitgin. La proposta de CCOO, doncs, és que la vaga es divideixi en diversos dies: dos de seguits i tres separats per setmanes, arribant a l’abril. El cas és que no es vol que l’aturada afecti la nòmina dels docents. USOC, per altra banda, demana apostar fort i, per tant, és contrari a dividir els cinc dies en dos mesos. Davant d’aquest escenari, hi ha sindicats que han proposat fer aturades per hores. Ho veu amb bons ulls la Intersindical, per exemple, ja que considera que fer una vaga durant cinc dies seguits tindrà poc seguiment per part del professorat. La UGT i la CGT, per exemple, consideren que la vaga s’ha de dividir en dos mesos, per tal que no tingui afectació en una sola nòmina. I el sindicat majoritari, USTEC, no veu amb bons ulls fer aturades per hores, però sí que s’obre a triar entre fer dies consecutius i alterns.