Divendres passat els diversos sindicats d’educació van assegurar que anirien a la vaga. Després que el Departament es mantingués ferm i mantingués l'avançament del calendari escolar, USTEC, CCOO, la Intersindical, UGT i Aspepc van anunciar que el mes de març farien una aturada de cinc dies per protestar contra la decisió, i també van amenaçar en no treballar a l’inici del curs següent. Ara bé, no van concretar quins cinc dies de març estarien aturats. Davant dels mitjans, van admetre que encara ho havien de discutir. El cas és que, encara ara, hi ha desacord entre els sindicats sobre quan fer aquesta vaga. Aquest dilluns al matí s’ha reunit la coordinadora de sindicats del món educatiu, i les diverses parts han fet les seves propostes, a les quals ha tingut accés ElNacional.cat.

El cas és que el 23 de març ja hi ha una vaga convocada per protestar contra l’obligació de fer el 25% de les classes en castellà a Catalunya. Comissions Obreres, per exemple, demana que l’aturada no es produeixi després d’aquesta data, perquè les dues aturades no es trepitgin. La proposta de CCOO, doncs, és que la vaga es divideixi en diversos dies: dos de seguits i tres separats per setmanes, arribant a l’abril. El cas és que no es vol que l’aturada afecti la nòmina dels docents. USOC, per altra banda, demana apostar fort i, per tant, és contrari a dividir els cinc dies en dos mesos. Davant d’aquest escenari, hi ha sindicats que han proposat fer aturades per hores. Ho veu amb bons ulls la Intersindical, per exemple, ja que considera que fer una vaga durant cinc dies seguits tindrà poc seguiment per part del professorat. La UGT i la CGT, per exemple, consideren que la vaga s’ha de dividir en dos mesos, per tal que no tingui afectació en una sola nòmina. I el sindicat majoritari, USTEC, no veu amb bons ulls fer aturades per hores, però sí que s’obre a triar entre fer dies consecutius i alterns. 

Per altra banda, en la reunió de la coordinadora de sindicats que ha tingut lloc aquest dilluns al matí, s’ha pactat proposar al Departament d’Educació que l’avançament del calendari escolar s'ajorni un any, i que no s’apliqui fins al curs 2023-2024. Segons ha avançat Betevé i ha pogut confirmar ElNacional.cat, es tracta d’una proposta que es fa des dels sindicats després de no arribar a un acord entre les dues parts la setmana passada. Han tingut aquesta idea membres de Comissions Obreres, USTEC i AFFAC. Cal recordar que la setmana passada, la secretària general d’Educació, Patrícia Gomà, va obrir la porta a negociar “el com”, però no “el què”. És a dir, que va deixar clar que la decisió d’avançar el calendari escolar és irrenunciable.