Igual que han fet moltes altres entitats i organitzacions, el Sindicat de Llogateres i Llogaters ha elaborat un semàfor on valora el posicionament de cada partit que es presenta a les eleccions respecte les seves principals propostes. I aquestes valoracions han desmuntat, almenys en matèria d'habitatge, la campanya dels comuns i la seva candidata, Jéssica Albiach.

I és que l'organització posa exactament la mateixa nota a JxCat i el PSC, tot i que per a Albiach el primer és "la dreta catalana" i el segon és "d'esquerres". Així doncs, el Sindicat dona tres semàfors verds al partit de Laura Borràs i tres al de Salvador Illa. Tanmateix, cal recordar que mentre JxCat va aprovar -juntament amb ERC, comuns i CUP- la llei de regulació dels lloguers, el PSC hi va votar en contra.

El Sindicat premia que el PSC vulgui recuperar habitatges buits, mentre que JxCat no. Ambdues formacions coincideixen en rebre un semàfor verd en la proposta de voler augmentar la inversió pública en habitatge i en l'aplicació de mesures contra la pobresa energètica. Finalment, l'entitat celebra que JxCat aposti pel compliment de la defensa contra els desnonaments i la pobresa energètica, aprovada al Parlament el desembre del 2019 i limitada pel Tribunal Constitucional aquest mateix mes de febrer.

semafors eleccions sindicat llogateres

Tot plegat desmunta l'estratègia seguida per Albiach durant aquesta campanya, que s'ha basat en titllar JxCat de dretes i situar el PSC com una força d'esquerres per pressionar ERC a fer un tripartit. Ahir mateix, el presidenciable republicà, Pere Aragonès, també li va rebatre l'argument demanant-li el suport per ser president i així tenir-ne un "d'esquerres i independentista". A més, el candidat d'ERC va recordar que el número 3 del PSC, Ramon Espadaler, "és l'hereu polític de Duran i Lleida". "Vol compartir Govern amb ell?", li va preguntar.

Per altra banda, el Sindicat ha premiat amb un ple de semàfors verds els mateixos comuns, ERC i la CUP, mentre que ha valorat bastant negativament el PP, Ciutadans i el PDeCAT, donant-los només un punt positiu a cadascun.

El PSC, al costat del PP i Cs en la regulació dels lloguers

Com ja s'ha dit, la llei es va aprovar al Parlament el passat 9 de setembre amb els vots de JxCat, ERC, els comuns i la CUP. Per part del PSC, la diputada Rosa Maria Ibarra (cap de llista dels socialistes per Tarragona) va retreure als grups promotors de la llei que aquesta hagués arribat al ple en lectura única. "Saben que la llei no tindrà recorregut. La majoria d'articles són anticonstitucionals i antiestatutaris", va apuntar tot comentant, igual que el líder del PP, que es buscava "atiar" a la confrontació per buscar un "rendiment electoral".