El sindicat assembleari de l'administració pública IAC-CATAC ha demanat la dimissió de la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i de "tota la direcció responsable" de l'organització de les oposicions del procés d'estabilització de l'Administració de la Generalitat, per les incidències organitzatives del dissabte durant el transcurs de les proves. Després que aquest diumenge els sindicats s'hagin reunit amb Funció Pública de la Generalitat i la consellera per abordar la situació, l'entitat ha exigit que la Conselleria assumeixi responsabilitats i que l'equip encarregat de les proves dimiteixi "per la seva incompetència". 

La Generalitat va culpar l'empresa privada subcontractada per realitzar els exàmens, Cegos, davant el qual el sindicat IAC-CATAC ha criticat que les tasques d'organització i la responsabilitat recauen sobre el Govern. "La responsabilitat és de qui ha contractat, de qui externalitza, de qui no ha fet un seguiment del contracte; és de qui ha traspassat responsabilitats i funciones pròpies cap a empreses privades", han afirmat els portaveus del sindicat en declaracions a Europa Press, que consideren que el Govern "s'està rentant les mans". 

El sindicat ha anunciat que demanarà un informe a Funció Pública sobre on es trovaben el dissabte els responsables de l'organització de les oposicions, per esclarir "qui tenia la figura d'autoritat" i si només estava present el personal de l'empresa externa, cosa que l'IAC-CATAC afirma que la Conselleria ha d'aclarir i justificar. 

En un comunicat emès aquest dilluns, el sindicat afirmat que "a hores d'ara no es pot garantir que no s'hagin vulnerat els principis d'igualtat, mèrit i capacitat que han de regir els processos selectius a l'Administració". L'IAC-CATAC lamenta que "encara no tenim les dades de les convocatòries 600, 643, 650 i 700".

També han criticat que l'Administració de la Generalitat hagi obert una bústia per aportar proves de les incidències ocorregudes durant les oposicions, ja que consideren que "és inacceptable" que l'òrgan convocant, "que té la potestat i havia d'haver estat garant de tots els processos", està fent que aquesta tasca l'exerceixin els mateixos aspirants. "On estaven els responsables de l'administració? No tenen dades?", ha assenyalat el sindicat.

L'entitat sindical també ha denunciat que "l'externalització de serveis públics comporta la manca de garanties i principis constitucionals" i han posat l'accent en què "externalitzar serveis no fa decaure la responsabilitat sobre els mateixos". 

L'IAC-CATAC ha advertit els opositors que utilitzin la bústia que s'assegurin "que tenen plenes garanties que no anirà en la seva contra" i que "no hi hagi clàusules de no impugnació per participar-hi". "S'ha de ser curós amb el que es diu a l'Administració, perquè en una oposició tot té efectes jurídics", ha explicat el sindicat. 

Un caos organitzatiu en les oposicions d'estabilització

La jornada d'oposicions d'estabilització del personal de l'Administració de la Generalitat d'aquest dissabte va ser un caos organitzatiu molt criticat per sindicats i participants. Un total de 13.581 treballadors es presentaven en el procés. Va haver-hi retards, excés de gent a les aules, falta de taules i desinformació sobre el procés. L'organització de la convocatòria es va externalitzar a l'empresa Cegos, amb experiència en convocatòries similars, com les de MIR o de Correus. 

La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà ha demanat disculpes i ha anunciat una bústia perquè els opositors informin de les incidències que han registrat. També s'ha informat que algunes proves s'hauran de repetir. Tot i així, el PSC i Junts han demanat la compareixença de la consellera per donar explicacions. El líder del PSC, Salvador Illa, ha carregat contra el Govern afirmant que "un Govern que no sap organitzar unes oposicions no és el més indicat per dirigir un país". L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, també ha criticat que l'administració pública hagi contractat una empresa privada per fer els exàmens i ha exigit explicacions.