El desgavell produït aquest dissabte amb les oposicions d'estabilització a la Generalitat, obligarà el Govern a repetir els exàmens en què es van produir incidències més greus abans de l'estiu. La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha informat aquest diumenge que, després d'una reunió entre la Direcció General de Funció Pública i els sindicats, s'ha decidit que s'obrirà una bústia on es recolliran totes les incidències que van patir els 13.581 treballadors de la Generalitat que es van presentar a les proves. Després d'aquesta investigació, es decidirà quins són els exàmens que s'hauran de repetir. "Volem analitzar les anomalies perquè algunes són greus i probablement caldrà repetir exàmens, però cal aïllar els grups en els quals no va haver-hi incidències dels que sí", ha anunciat la consellera. 

Aquesta decisió arriba després que Junts i el PSC hagin reclamat la compareixença de Vilagrà al Parlament perquè doni les explicacions sobre el caos organitzatiu d'aquestes proves. Els aspirants a funcionaris es van trobar amb retards, aules massificades, instal·lacions deficients, exàmens incorrectes i sobretot, una absoluta manca d'informació per part de l'administració. Aquesta convocatòria era la primera en què la Generalitat va subcontractar una empresa, Cegos, per organitzar les proves. El Govern ja va demanar disculpes aquest dissabte en un comunicat on va apuntar a Cegos com a possible responsable del caos organitzatiu.

La consellera ha justificat la subcontractació per la importància de les proves i ha assegurat que "l'empresa és experta i ha participat en altres convocatòries importants", com ara les proves de Metges Interns Residents (MIR) o de Correus. Amb tot, ha reconegut que "des de primera hora es van detectar deficiències, anomalies, algunes greus, que no són tolerables". Una situació que ha atribuït a un incompliment "flagrant" per part de l'empresa subcontractada, i per això, ha anunciat que des del Govern no pagaran a Cegos pel servei. "No assumirem el cost de la contractació i no serà aquesta empresa la que faci els exàmens" en la següent convocatòria. Vilagrà ha reiterat les disculpes als aspirants i ha admès que "la situació viscuda ahir va ser molt dura, molt crítica". 

Els sindicats reclamen el retorn de les taxes als afectats

El sindicat confederat IAC-CATAC ha demanat a Funció Pública que la repetició de convocatòries es faci "com més aviat millor". "Ens hem constituït en un gabinet de crisi i seguirem treballant per resoldre aquest conflicte i que no torni a passar", ha afirmat. També ha explicat que s'ha sol·licitat el retorn de les taxes de les proves als aspirants com una forma d'indemnització. Manel Pulido, coordinador de l'Àrea Pública de CCOO ha explicat que el gabinet de crisi es reunirà el pròxim dimecres 3 de maig i que, un cop recollides i analitzades les incidències a través de la bústia, "s'haurà d'informar a cada persona, urgentment, de la situació en què queda el seu procés concret, amb l'objectiu que si alguna prova s'hagués de repetir, sigui abans de les properes vacances d'estiu". Així mateix, ha exigit que "no es torni a externalitzar mai més un procés i que l'empresa sigui sancionada".