El Síndic de Greuges rebutja rotundament la suspensió dels diputats processats per rebel·lió decretada pel jutge Pablo Llarena. “La suspensió automàtica no és aplicable en aquest cas”, ha denunciat Rafael Ribó des del Parlament aquest dimecres, on ha criticat que aquesta interlocutòria afecta les majories parlamentàries i el dret a representació. “Una vegada més s’extralimita envaint potestats legislatives”, ha lamentat.

Per a pronunciar-se contra l'aplicació de la suspensió automàtica, el Síndic ho ha justificat amb la mateixa doctrina del Tribunal Constitucional, que "faria inaplicable la suspensió automàtica", perquè en aquest cas "no s'ha produït en cap moment la utilització d'armes o explosius". És per això que ha avançat que els diputats processats podrien recórrer contra la decisió, demanant fins i tot empara al TC.

Per altra banda, Ribó ha advertit que aquesta suspensió pot tenir un "efecte directe en el joc de les majories parlamentàries", fet que "desvirtuaria" els resultats de les eleccions del 21 de desembre. D'aquesta manera, a parer seu, s'estaria vulnerant el dret a la representació i participació política. Ha avisat que podria anar en contra de resolucions del Tribunal d'Estrasburg.

El Síndic de Greuges també s'ha referit a la figura inventada per Llarena del diputat "temporal". En aquest sentit, ha criticat que "no està prevista en l'ordenament jurídic, suposa una extralimitació de les funcions judicials, representa una intromissió en l'autonomia parlamentària i planteja serioses dificultats d'aplicació efectiva".

Ribó no ha volgut entrar en què hauria de fer el ple del Parlament i la Mesa davant d'aquests fets, perquè ha argumentat que no és ell qui ha de fer-ho. Ha advertit que una decisió com aquesta va en sentit contrari "a qualsevol apel·lació al diàleg polític".

Aquest posicionament ha estat posat en coneixement de la comissària europea de Drets Humans i de l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa, "perquè en tingui coneixement per una eventual actuació".