Més moviments a l'horitzó. El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, s'ha pronunciat aquest dijous sobre la consulta dels Jocs Olímpics d'Hivern, i ho ha fet per fer públiques diverses demandes que volen esmenar la proposta del Govern. Tot plegat, només deu dies després que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, signés el decret d'impuls de la convocatòria. La consulta ha de ser doble (una a l'Alt Pirineu i l'Aran, i l'altra a les comarques del Berguedà, el Solsonès i el Ripollès), amb dues preguntes diferents el mateix dia: el 24 de juliol. Avui, però, Ribó s'ha manifestat al respecte, i ho ha fet per compartir diversos suggeriments dirigits directament al Govern de la Generalitat.

D'una banda, ha instat l'executiu català a modificar la data prevista per a les consultes, precisament perquè no coincideixin amb el període de vacances d'estiu. Es tracta d'una demanda que també ha compartit el mateix territori que ha de participar en el plebiscit popular, ja que assenyalen que amb aquesta data la participació serà baixa perquè molta gent no serà a la regió. De fet, una altra demanda que reclamen els veïns i que també recull el Síndic és la necessitat de fer pública "sense demora" la informació actualitzada sobre el projecte de candidatura dels Jocs. "I, en concret, tota la informació referent a la proposta esportiva, l'impacte econòmic en el territori, l'impacte en infraestructures i l'impacte ambiental i social", comparteix Ribó en un comunicat. La plataforma Stop Jocs Olímpics ha fet el mateix reclam en nombroses ocasions.

Però una petició del Síndic de Greuges més controvertida és la d'incloure dins dels territoris a consultar la comarca del Barcelonès, "també implicada com a seu per a la celebració de proves esportives de gel". Tot i que la intenció evident de Ribó és garantir que tots els territoris en què es disputin esdeveniments olímpics tingui veu, des de Stop Jocs Olímpics s'hi oposen. I ho argumenten perquè remarquen que un sol barri de Barcelona tindria més pes en la votació, per la seva població, que tot el Pirineu sencer. És una qüestió evident: només el districte de l'Eixample suma el doble de població que totes les nou comarques que actualment estan cridades a votar.

Pressió sobre el Govern

Continua la batalla veïnal i social contra la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern que està elaborant el Govern i que el veïnat del Pirineu haurà de decidir si tira endavant o no a través d'una consulta. L'oposició dels jocs està liderada per la Plataforma Stops Jocs Olímpics, que ja acumula gairebé 10.000 adhesions al seu manifest, al qual s'hi han sumat personalitats com Kilian Jornet, Lluís Llach o Quim Torra. De moment, la plataforma ha convocat una gran manifestació de país el 15 de maig a Puigcerdà, i ha celebrat una assemblea a Barcelona amb l'objectiu de sumar sinergies més enllà dels territoris afectats. En una atenció als mitjans abans d'iniciar-se la trobada, el portaveu Bernat Lavaquiol ha exigit una vegada més a la consellera Laura Vilagrà que doni tota la informació del projecte immediatament, ja que assegura que s'està cuinant d'esquena a la ciutadania: "Exigim a la consellera que posi tota la informació sobre la taula, i si no començarem a demanar la seva dimissió i augmentarem la pressió cap al Govern".

Què pregunta la consulta?

La primera consulta, centrada en l'Alt Pirineu i l'Aran, portarà la següent pregunta: "El Govern de la Generalitat ha de presentar una candidatura de Jocs Olímpics i Paralímpics de 2030?", les respostes possibles seran "sí que s'ha de presentar", o "no s'ha de presentar" inclòs el verb, per no donar lloc a possibles confusions. Amb encara dades no definitives, el Govern estima que en aquesta vegueria hi haurà unes 121 meses i estaran cridades a votar unes 55.000 persones. La segona consulta, que se celebrarà el mateix dia, serà pels altres tres territoris. Així doncs, des del Ripollès, Solsonès i Berguedà, on està previst que votin unes 63.000 persones en unes 137 meses, hauran de respondre la següent pregunta: "La seva comarca s'ha d'involucrar en el projecte de Jocs Olímpics i Paralímpics de 2030?", i de nou la resposta serà sí o no s'ha d'involucrar, verb inclòs.